Дежева: Верност неокаљаном православљу (видео, фото)

01.03.2014. | Борба за веру

pazar

Новоосновани манастир епархије Рашко – призренске у Егзилу, посвећен Светом Симеону Мироточивом, у среду 26-тог фебруара, прославио је своју храмовну славу. Ово је први је и једини манастир у Српској православној цркви посвећен родоначелнику владарске династије Немањића и творцу моћне српске државе у средњем веку, Стефану Немањи, потоњем Светом Симеону Мироточивом  који је са једним од својих синова Светим Савом и оснивач српске Цркве.

 

Припремили: Сања и Иван Максимовић / 28.02.2014.

 

***

 

Посебну вредност предстаља чињеница  да се овај манастир налази управо у Дежеви,  на свега неколико стотина метара од места где је столовао Стефан Немања али и његови наследници током периода владавине лозе Немањића.

 

Ово су разлози због којих је епископ Артемије недавно изјавио да  се „у дежевском крају, месту настанка прве српске државе, осећа посебан благослов и посебна благодат.  А присуством у овој светињи посвећеној Светом Симеону  Мироточивом, утемељивачу српске државе, осећамо и неизмерну радост и благодарност Богу“.

Свету Архијерејску Литургију, којој је присуствовало преко двеста верника, служио је владика ове епархије у Егзилу, његово преосвештенство Епископ Артемије уз саслужење братства овог манастира али и монаштва и сестринства епархије.

[youtube_sc url=“http://www.youtube.com/watch?v=zjoFGLSKsJk“]

Прогонство владике Артемија допринело је нужном исказивању јасно одређеног става према појави и утицају Екуменизма на нашу Цркву што се огледа у оснивању катакомбних храмова у којима се чува неискварена и неизмењена вера наших предака. Неприхватање свејереси Екуменизма од стране овог Епископа изазвало је црквени пуч и протеривање владике и верног монаштва у Егзил. Прогон је планиран више од деценије да би пре четири године и био спроведен  у спрези црквених са световним властима у Србији и изван ње.  Исторемено је ово неконско понашање и безакоње пружило прилику клиру и верном народу да исповеди праву веру Христову и ако треба за њу и страда како би се очувало вековно светоотачко предање по коме је Српска православна Црква установљена и без промена траје од времена Светих Немањића до наших дана.

По завршетку Литургије приступило се чину освећења кољива и резања славског колача. Заједно са братством манастира ове године домаћин славе била је Ратка Јекић из Новог Пазара. 

У беседи на овај празник Владика Артмије је рекао да Свети Симеон заједно са Светим Савом служи као пример целом српском роду како треба живети у земаљској Србији и припремати се за небеску Србију и Царство небеско.

„То је један од ретких светитеља мироточивих у нашем народу и нашем роду али и у целој Хришћанској Цркви. Данас је велики празник који нас је овде сабрао са свих страна да останемо на путу Светог Симеона Мироточивог, овде на темељима где је он нашу државу и основао. Данас се овде сабрало све оно што се посветило Богу и служби своме народу да остане верно вери православној, вери чистој, неупрљаној и неокаљаној било каквим новотаријама или јересима. Захваљујући оцу Висариону који се потрудио, ми данас овде имамо кров над главом. Имамо где да се сабирамо, да се Богу молимо  да Свете тајне Цркве Божије примамо у себе“.

Беседа у целости:

[youtube_sc url=“http://www.youtube.com/watch?v=8qUFfT_qgW8″]

Зграда новог манастирског конака била је мала да прими све вернике који су пристигли из разних крајева али то никоме није ни мало сметало.

Празник Светог Симеона Мироточивог заиста је свечано прослављен а одлазак Вадике из манастира пратило је оглашавање звона као и многи верници који су се сабрали око свог духовног пастира како би од њега узели  благослов и целивајући њгову руку невидљиво примили благослов самог Христа Спаситеља као што каже св. Јован Златоусти: „Не благослови човек, него Бог његовом руком и језиком.”

Радује помисао да је место настанка српске државе кроз све вековне невоље очувало и чува чистоту вере што је само још један доказ, за оне који желе да виде, о исправности пута кога су Немањићи одредили и без прекида се кроз историју пружа до данашњег дана.

Фото галерија:

Пред Литургију

Пред Литургију (Фото: Сања Максимовић)

Повезани чланци

ПАПАтријаршија у успону: Иринеј је први патријарх у српској историји који је саслуживао римокатоличку мису! (видео)

ПАПАтријаршија у успону: Иринеј је први патријарх у српској историји који је саслуживао римокатоличку мису! (видео)

Ближи се слава већине Срба – свети Никола. Сви знамо колико је овај светитељ ревновао за веру православну против Арија и његових јеретика. Познат је по томе што је Арија ошамарио због дрскости и хуле на православну веру током Никејског сабора (325. године). Због...

Митрополит Серафим Пирејски: „Свеправославни сабор“ може довести до раскола

Митрополит Серафим Пирејски: „Свеправославни сабор“ може довести до раскола

Преосвећени оци архијереји, не могу да се отмем утиску и убеђењу да иза свега стоји једна једина потајна жеља извесних људи из садашње Цариградске патријаршије: да се ова прва по части патријаршија у Православљу данас једном оваквом концепцијом и оваквим понашањем...

„Философијa симулације“ и црквени илузионисти – Архимандрит Максим

„Философијa симулације“ и црквени илузионисти – Архимандрит Максим

Савремена епоха је надахнута и заквашена тзв. „Философијом симулације“, чија је суштинска потка појам звани „релативизам“ и она убира своје антихришћанске плодове у виду својих присталица, чак и у редовима високог клира Српске православне цркве. Сходно овој...