Вакцина која је у европским земљама забрањена због изазивања смртности код деце, код нас се уводи као обавезна

vakcine

Ово је на свом фб профилу написала др Слађана Велков: Ова вакцина је забрањена у 4 земље због повецања смртности деце за 50%. Док у 18 европских земаља вакцинисање није обавезно, у Србији се ова опасна вакцина уводи као ОБАВЕЗНА од 1 Јануара!

Од 1. јануара ступа на снагу нови календар вакцинације деце. Реч је о петовалентној вакцини која ће се деци давати против одређених заразних болести….

Здравствени радниц централног Космета су, захваљујући патронажним службама, обавестили родитеље о обавези давања ове вакцине. Вакцине ће бити достављене домовима здравља тако да родитељи неће морати да их купују.

Одлуком Министарства здравља Владе Републике Србије, од 1. јануара 2014. године ступа на снагу нови календар вакцинације деце.

„Календар вакцинација подразумева обавезну вакцинацију петовалентном вакцином против дифтерије, тетануса, великог кашља, менингитиса и дечје парализе. И до сада је вршена вакцинација против ових заразних болести, али давала се тровалентна у комбинацији са моновалентним вакцинама, тровалентна је дифтерија, тетанус и пертусис, с тим што је пертусис варијанта вакцине против великог кашља била целуларна, комплетна и давала је више нежељених ефеката. Поред те тровалентне давала се жива полио вакцина која се давала оралним путем преко капи, а сада је уместо ње убачења инактивисана вакцина која је заједно са овом петовалентном вакцином. Ступањем на снагу овог календара, ако то заживи ми ћемо редовно добијати ове вакцине, као што смо и до сада добијали све вакцине које су доступне на територији Срббије.“ – изјавила је др Соња Ракочевић, педијатар у Дому здравља Грачаница.

Треба рећи и то да Дом здравља Грачаница има добро опремљену и организовану патронажну службу, која по потреби стиже и до најзабаченијих српских средина у централном Космету, па не чуди да је на овом простору скоро стопроцентан одазив деце на вакцинацију.

Извор: ТВ Мост

 

 

 

 

Повезани чланци

Страва и ужас у ОШ „Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу

Страва и ужас у ОШ „Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу

Последњих неколико година, србско друштво трпи убрзан процес који је у њему зачет пре готово три деценије - разарање друштвеног реда, морала и надасве духовности. То види сваки здраворазуман члан друштва, независно од степена формалног образовања и других друштвених...

МОЛИТВА ЗА ДЕЦУ

МОЛИТВА ЗА ДЕЦУ

Фотографија са Сабора родитељства у Мушветама 2014. године Господе, подигни нам децу чија ће срца бити чиста, чији ће циљ живота бити узвишен, децу која ће знати управљати сама собом пре него што зажеле да управљају другима, децу која ће гледати у будућност, али неће...

Исповест – Убио сам цело Смедерево

Исповест – Убио сам цело Смедерево

Из архиве НИН-а, сада давне 1996. године, преносимо чланак покајничке исповести о ужасима абортуса - утробног чедоморства. Др Стојан Адашевић, гинеколог који одбија да обавља абортусе Убио сам цело Смедерево " Обавио сам негде од 48 до 60 хиљада абортуса, не знајући...