Касно Срби светиње бране – Државни врх и СПЦ помагали уништењу и отимању „непромишљеним радњама“

15.10.2015. | Чланци

ljeviska

Епископ рашко-призренски, (неканонски) рашчињени владика Артемије оцењује да би евентуални пријем Косова у Унеско био „завршница свега што је Приштина годинама континуирано радила у том правцу, а државни и црквени врх СПЦ у Београду јој потпомогао непромишљеним потезима“.

– Приштина сматра да је дошло време да пријемом у Унеско добије захвалност за то што је уложила новац у обнову српских манастира и цркава, иако су их Албанци претходно рушили и спаљивали – каже епископ Артемије за „Вести“.

Он подсећа да је својевремено опомињао на последице, али да није имао ко да га чује.

vladika artemije

– Нико ме није подржао после мартовског погрома 2004. кад сам одбијао њихов новац за обнову и указивао да они који су рушили српске светиње не могу да их обнављају ни својим новцем, ни својом радном снагом. Док сам одбијао да од Приштине преузмем кључеве тих наших обновљених манастира и цркава, то је у име Синода СПЦ учинио тадашњи владика нишки, садашњи патријарх Иринеј. Мене су сменили и протерали са КиМ, а сад, нажалост, као народ кусамо оно што су нам замесили – подсећа (неканонски) рашчињени владика.

ПРАВОСЛАВНА СРБИЈА: Цркве и манастири на Косову и Метохији

Од пре два дана постало је јасно да ће Извршни савет Унеска расправљати о чланству Косова 21. октобра, док ће коначна одлука бити донета на Генералној конференцији у новембру, кад би две трећина чланица морало да гласа да би спонзорима косовске независности била испуњена жеља и самопроглашена држава постала 196 чланица Унеска.

Док се ишчекује готово извесно лош исход по Србију и српско културно и црквено наслеђе, у Београду се води полемика да ли је држава учинила све што је могла да спречи овакав епилог!

Историчар Чедомир Антић сматра да се проблем може решити једино уколико Србија води доследну политику.

– Србија се не држи принципијелне политике, већ иде из крајности у крајност. Све промене које су уследиле доласком ДОС-а, потом ДС-а, а онда и СНС-а само су приближиле Косово независности. Србија је прихватила два понижавајућа бриселска споразума и сада се сусреће са овим – каже Антић, постављајући питање како на улазак Косова у Унеско гледају велике силе које су нам наводно пријатељи.

Историчар Предраг Марковић, однедавно и функционер СПС-а, каже да је политичка логика, према којој Албанци треба да чувају српске светиње на КиМ, неправда која може бити избегнута само чудом.

– Ми оправдано стрепимо јер наше споменике хоће да чувају они који су их уништавали у погрому пре 10 година, а то је исто као када вуку дате да чува јариће – констатује Марковић.

,,Весела дружина“ око Косова

Публициста Борис Малгурски наводи списак земаља које су подржале предлог да се расправља о пријему Косова у Унеско, а које су дозволиле или биле и саучеснице у уништавању културне баштине на својој територији у последње две деценије.

Тако су у Албанији уништене фреске Онуфрија, у Бахреину 43 шиитске џамије, од којих је једна стара четири века. У Костарици је уништено 80 одсто чувене грађевине Санта Роса, у Папуа Нова Гвинеја уништене су и избачене из парламента две конструкције Хаус Тамбаран. У Саудијској Арабији је уништен огроман број џамија и других историјских локалитета, углавном оних у вези с раним исламом.

„Весела дружина око Косова, баш умеју да заштите историјско наслеђе“, закључује Малагруски на свом Фејсбук профилу.

Показати слике уништених споменика

Интерпарламентарна скупштина православља (ИСП) организује међународни фото-конкурс на тему „Уништавање споменика хришћанског Истока“. Народни посланик Александар Чотрић, који је на челу Комисије за културу ИСП, истиче како је важно да на конкурсу буду изложене фотографије о уништавању и оштећењу српских православних храмова на Косову и Метохији, БиХ и Хрватској, како би међународна јавност била обавештена о деструкцији српског православног културног и духовног наслеђа.

15. 10. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

http://wp.me/p1Fuk8-LuO

Повезани чланци

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

НЕБЕСКА ЛИТУРГИЈА Хај, шта се оно чује из даљине:Дал су вјетри, дал су вихорови,Ил шуморе горе јаворове,Ил са земљом трава разговара,Ил пјевају на небеси звијезде? Нит су вјетри, нит су вихорови,Нит шуморе горе јаворове,Нит са земљом трава разговара,Нит пјевају на...

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Морална процена неких видова разоноде ОЦИ И УЧИТЕЉИ ЦРКВЕ О ПОЗОРИШНИМ ПРЕДСТАВАМА И ЗАБАВАМА Хришћанин има свету обавезу да строго прати и осматра да ли му је све потпуно корисно, да ли све служи његовом морално-духовном узрастању и напредовању, да ли поседује неку...

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

Поуке светог Арсенија Кападокијског везано за прилике у којима треба читати поједине Псалме Приликом сађења стабала или лозе, да би донели плодове. Да би Господ просветлио оне који иду на сабор (на зборове). Да се зло одагна од људи, како не би неправедно мучили своје...