Архимандрит Пантелејмон: одговор светог Владике Николаја


СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ: „КАДА КУЋА ГОРИ, ПОЖАР СЕ ГАСИ СПОЉА“….

„Стражите, дакле, јер не знате дана ни часа у који ће Син Човечији доћи“ (Мт. 25, 13).

Sveti Ava JustinНаступило је време спасоносног и душекорисног опредељивања: да ли за екуменистима, новотарцима и брзопролазним моћницима и властодршцима у „званичној СПЦ“ (а у ствари издајницима вере и сервилним слугама непријатеља), или за Његовим Преосвештенством Епископом Артемијем – смерним и љубвеобилним слугом Божијим, достојним наследником св. Јустина Ћелијског и савременим исповедником и чуваром Светосавске СПЦ?

Поједини који друге уче ненаучени, с времена на време ми спочитавају и испразно мудрују да тобож Владика Артемије није требао да се издваја (не знајући или не желећи да разумеју да се никада не може издвојити онај који држи и чува предање, већ они који мењају и кваре веру и свете каноне), нити да одлази у егзил, и да и ми (монаштво Владике Артемија) нисмо требали да се одвајамо од „званичне СПЦ“ (Београдске Патријаршије), већ да смо требали да изнутра наставимо борбу за Светосавску веру, традиционално православно предање и свету Цркву у оквирима „званичне СПЦ“…. (међу овим „саветницима“ има пуно и привидних – „декларативних бораца за веру“), па су чак као папагаји научили бесмислену, лукаву и суптилну флоскулу (која је потекла из кухиње истих оних који су и осмислили и спровели безбожни прогон Владике Артемија на правди Бога), како би Владика Артемије постао нови светитељ да није отишао у егзил. Deca sa slikom vl Artemija

Ово је, не моја, него порука (одговор) св. Владике Николаја, свим „добронамерним душебрижницима, демагозима, филозофима и мудрацима духа овога света“. Свети Владика Николај Велимировић, после Другог светског рата, кренуо је голготским стазама емиграције. Није желео да се врати у своју вољену Србију у којој је насилно дошао на власт безбожнички и богоборни комунистички режим. Сматрао је да ће више за свој народ урадити ако остане у емиграцији. “Када кућа гори, пожар се гаси споља” – често је говорио. Ово је заиста светитељска порука на душекорисно и спасоносно расуђивање и опредељивање свим добронамерним и искреним људима у данашњем времену када нам је Црква угрожена, народ понижен и смућен и када нам прети опасност са свих страна и духовна и биолошка. Стражите, дакле, јер не знате дана ни часа у који ће Син Човечији доћи (Мт. 25, 13).

Sv. Nikolaj Ohridski i Žički

Не идите за већином.
Бог је са онима који су у праву. а не са онима који су у већини.

Свети Владика Николај Охридски и Жички

Извор: Фејсбук страница архимандрита Пантелејмона