Видовдан у Бадовинцима


Car Lazar

Светосавски свенародни идеал и програм: „Све за Христа – Христа ни за шта“, нико није у таквој потпуности остварио као свети Великомученик Цар Лазар. Он је то свенародно остварио определивши се за Царство Небеско и приневши себе на Косовску жртву, и са собом сав народ Српски. И то учинио са чисто еванђелских разлога, изложених у народној песми:

Земаљско је за малена царство, А Небеско увек и довека.

На дан када наша света црква прославља тај велики празник за Српски народ – Видовдан , искупио се и верујући народ у катакомбном манастиру посвећеном Светом краљу Милутину у Бадовинцима. Свету Литургију служио је настојатељ манастира јеромонах Симеон. Након Свете Литургије, служен је и парастос свим српским мученицима од Видовдана па до данашњих дана, који положише своје животе у одбрани отаџбине за Крст часни и слободу златну.

Нека би Господ дао, да и ми данашњи Срби останемо чврсти и непоколебљиви у одбрани наше свете православне вере, угледајући се на нашег великомученика цара Лазара и његову крстоносну војску.

О, Свети кнеже и сви србски Светитељи и Мученици, разбудите србски народ, извуците нас, покајте нас, васкрсните и поведите нас путем Еванђеља, да и ми почнемо умирати за Крст часни и живети за Христа. Амин.