Свети Теофан Затворник: О обавезама мужа и жене


Sveti Teofan Zatvornik

 

Личне обавезе сваког од супружника проистичу из схватања о улози сваког од њих. Муж је глава жени.

Одавде следи да муж:

а) мора да има и да показује своју власт над женом, да не понижава себе и не уступа водећу улогу због малодушности и страсти, јер је ово срамота за мужеве. Само ово не сме да буде деспотска власт, већ власт заснована на љубави. Нека ти жена буде друг и натерај је да ти буде покорна снагом своје љубави.

б) У свим пословима она за тебе мора да буде прва, највернија и најискренија саветница, прва којој се поверавају тајне.

в) Мораш да пазиш на њу, да се бринеш о њеном умном и моралном усавршавању, снисходљиво и трпељиво отклањајући оно што није добро, а усађујући добро, а да оно што је непоправљиво у телу и нарави подносиш благодушно и благочестиво.

г) Али никако не смеш дозволити да је развратиш својом небригом и самовољом. Муж је убица, ако смирена, кротка и побожна жена у њега постане расејана, својеглава и без страха Божијег…

д) Брига о моралности, исто тако не представља препреку да се задовољи њена жеља за општењем са спољним светом, али уз његову сагласност.

Жена, пак, са своје стране:

а) мора да у свему слуша мужа, да на све начине своју нарав приклања његовој нарави и да му буде потпуно предана и да ни поступцима ни мишљу чак ни не планира ништа без његове воље.

б) И зато тачно да извршава све његове одлуке, савете, заповести и да не допушта ни мисао о томе да остане при своме, и уопште ни у чему да не жели и не показује своје главешинство.

в) У случају несагласности да буде попустљива и трпељиво да подноси све што јој не буде по вољи; другачије нећеш сачувати драгоцени мир.

г) Исто тако ово јој не ускраћује обавезу да се брине о добром владању свога супруга. Својом мудрошћу и утицајем она може променити рђаво понашање свога мужа; у крајњој мери она не сме да не брине о њему, и колико има снаге и ума, треба да делује на њега и да га погађа као из огња.

д) Зато саму себе треба да украшава најпре врлинама, а да јој укршавања друге врсте буду страна, узгредна, од којих се лако одрећи, нарочито када треба да се поправи стање.

ђ) На крају треба да се сећа да је на њој да брине о домаћим пословима, макар то било само њихово извршавање…Њена дужност је да делује у позитивном смеру; ако види нешто што није у реду да каже и поправи или да уради.