Свети Никодим Светогорац: БОРБА СЕ МОРА ВОДИТИ ХРАБРО И НЕПРЕКИДНО

Sveti Nikodim Svetogorac

Ако желиш да победиш злог духа што је могуће лакше и брже неопходно је да се бориш против свих својих страсти храбро и непрекидно а особито противу самољубља, угађања себи и жаљења себе, зато што оно служи за корен и извор свих страсти и што се оно не може укротити ничим до радосним примањем невоља, лишавања, неоснованих оптужби и угњетавања од стране људи. Ако се то испушта из вида и човек и даље жали себе, онда су напори безуспешни и победе несавршене и несигурне.

Зато борба мора бити непрекидна и мора се водити с великом душевном храброшћу. До храбрости се ипак може лако доћи ако се измоли од Бога. Изиђи, дакле, на бојно поље без колебања. Ако ти дође и уплаши те помисао да је зао дух јак а ти слаб, сети се да је Бог свемоћан и да те Он воли. Сети се да те помажу хорови анђела и молитве као што је написано за Амалика: Господ ће скривеном руком ратовати против Амалика (II Мој. 17,16). Колико је слабих жена и колико је недорасле деце подигла на борбу мисао о тако великој помоћи. И одржали су победу, победили су сву мудрост света, сва лукавства непријатеља – злог духа и сву злобу ада.

Зато се никако не смеш плашити када се почну ројити мисли да је борба коју подижу непријатељи против тебе страшна, да нема свршетка и да ће се протегнути до краја живота, да те неће мимоићи падања и да ће се она понављати много пута и на разне начине. Знај да се наши непријатељи са свима својим лукавствима налазе под руком нашег божанског Војсковође, Господа Исуса Христа, у чију част и славу ти и војујеш. Пошто те Он сам води у борбу, свакако да неће допустити да непријатељи учине над тобом насиље, ако ти сам од своје воље не пређеш на страну непријатеља, него ће се Сам борити за тебе и предаће непријатеље у твоје руке кад Му то буде угодно, као што је написано: Господ Бог твој иде усред окола твојега да те избави и да ти преда непријатеље твоје (V Мој. 23,14).

Ако Господ успори да ти да потпуну победу над непријатељима и одложи је до последњег дана твог живота, знај да и то чини само ради твог добра, само ти не уступај и не престај водити борбу свом снагом. Макар бивао и рањаван, не одбацуј оружје и не бежи с бојног поља. Имај само једну намеру – борити се и борити се свим одушевљењем и свом храброшћу, јер је то неопходно. Нема човека кога би мимоишла борба у животу. А ко не води борбу против страсти, тај ће неминовно бити предан смрти.

Корисно је да стално мислиш зашто је Богу угодно да нас остави у том борбеном положају. А ево зашто. Као што некада, водећи Израиљ у обећану земљу, Бог није наредио да се истребе сви народи, него је оставио пет туђих и непријатељски према Израиљу расположених племена, – прво зато да би видео да ли је чврста вера изабраног народа и да ли верно испуњава Његове заповести, а друго да би научио Свој народ да води борбу, (Суд. 1:1-4), – тако не истребљује Он одједном ни све наше страсти, него их оставља да живе у нама, да се боре с нама до саме смрти, да би испитао нашу љубав према Њему и нашу покорност Његовој вољи и да би нас научио духовној борби.

Будући стално окружени толиким и таквим непријатељима који нас страховито мрзе, не можемо очекивати мир и прекид непријатељства, него морамо у сваком тренутку бити спремни за борбу и чим је непријатељи најаве, одмах храбро улазити у њу.

Разуме се, боље би било да нисмо у почетку отварали своју душу и пуштали унутра страсти. Сада, када су оне прокрчиле пут не можемо више бити безбрижни него се морамо оружати против њих да би их изгнали из себе. Оне су бестидне и упорне и неће изићи ако их не истерамо силом.

 

Свети Никодим Светогорац из књиге ,,Невидљива борба“

Повезани чланци

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

НЕБЕСКА ЛИТУРГИЈА Хај, шта се оно чује из даљине:Дал су вјетри, дал су вихорови,Ил шуморе горе јаворове,Ил са земљом трава разговара,Ил пјевају на небеси звијезде? Нит су вјетри, нит су вихорови,Нит шуморе горе јаворове,Нит са земљом трава разговара,Нит пјевају на...

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Морална процена неких видова разоноде ОЦИ И УЧИТЕЉИ ЦРКВЕ О ПОЗОРИШНИМ ПРЕДСТАВАМА И ЗАБАВАМА Хришћанин има свету обавезу да строго прати и осматра да ли му је све потпуно корисно, да ли све служи његовом морално-духовном узрастању и напредовању, да ли поседује неку...

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

Поуке светог Арсенија Кападокијског везано за прилике у којима треба читати поједине Псалме Приликом сађења стабала или лозе, да би донели плодове. Да би Господ просветлио оне који иду на сабор (на зборове). Да се зло одагна од људи, како не би неправедно мучили своје...