Новак Драшковић: Од „Дана заљубљених“ преко „Ноћи вештица“ до „Дана светог Патрика“

18.03.2015. | Мишљења

Поводом одлуке да у част Дана св. Патрика београдски Мост на Ади буде обасјан зеленим светлом

Једна од најимбецилнијих ствари које нам је донела разуздана постмодерна јесте одушевљавањем ранохришћанским келтским свецем, светим Патриком.

1921148-zeleni-most-170315-ras-foto-petar-dimitrijevic-04

Ево и зашто:

1. По јулијанском календару по коме верски живот води око 85% становништва Србије, свети Патрик не пада 17. марта.

2. Слављење овог „празника“, осим што нема утемељење у српској традицији, нема ни било какав други духовни елемент. Слави се један од небројених бастарда глобализације попут „Дана заљубљених“ и „Ноћи вештица“.

3. На годишњицу највећег страдање косметских Срба од Другог светског рата, већина наше омладине славиће национални празник једног другог, нама врло далеког народа.

Позив за "Belgrade Green Party"

4. Не постоји никакво српско-ирско братство. Ирци су интегрални део англосаксонског света и његове Имерије. Да ли у њеним оквирима заузимају нижу или вишу класу у односу на Енглезе, нас не треба да занима. Фанатични римокатолицизам и оданост папи, њихова једина права differentia specifica у односу на Англосаксонце, никако их не може приближити Србима.

5. Тако ће буљуци махом младих људи да се опијају, славећи један глобализован и сваке традиције лишен туђински празник, успут тихо или отворено презирући, а безобзирно заборављајући сопствену традицију.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Новака Драшковића)

Повезани чланци

Васкрс у Бадовинцима и Други дан Васкрса – Беседа владике Максима

Васкрс у Бадовинцима и Други дан Васкрса – Беседа владике Максима

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе! https://www.youtube.com/watch?v=byB1Uo9Thzc На Други дан Васкрса, Свету Архијересјку Литургију је служио Његово Преосвештенство хорепископ новобрдски и панонски Господин Максим. После службе је уприличена трпеза љубави за све...

Гучевска Литија 2017.

Гучевска Литија 2017.

Дана 02.09.2017. лета Господњег, од Бање Ковиљаче до спомен костурнице на Гучеву, биће одржана Литија поводом Гучевске битке, у славу и хвалу Господу и част и пошту нашим часним прецима, који су дали своје животе у Првом светском рату за Крст Часни и слободу златну....

На многаја љета оче Симеоне! Празник Св. Симеона Мироточивог у Бадовинцима

На многаја љета оче Симеоне! Празник Св. Симеона Мироточивог у Бадовинцима

Драги оче Симеоне, Срећна Вам слава и имендан! Да Вас Господ укрепи молитвама Вашег небеског заштитника Св.Симеона Мироточивог, да под окриљем и омофором нашег владике Артемија и даље нашу Православну веру чувате и од јеретика браните и да од Бога Вам поверену духовну...