Обраћање поједине Светогорске братије војсци народне одбране

11.02.2015. | Чланци

Господо наша, ратници руски, браниоци Отаџбине наше! Ми, малени део житеља Свете горе, обраћамо вам се и призивамо благослов Свевишњег Бога и Владичице наше Богородице! Смерно се молимо да се окрепи дух ваш у борби вашој и да будете означени знамењем победе, које нам је даривао Господ наш Исус Христос, то јест часним крстом којим се непријатељ побеђује и победа дарује ономе ко верује у силу Часнога Крста.

hilandar 1 650x487 Обраћање поједине Светогорске братије војсци народне одбране

Љубљени, 2015. година од првог дана показа истинско лице непријатеља нашега. Ко има уши нека чује, ко има очи нека види, ко има разум нека разуме његово расположење, његову злобу и мржњу, његову непринципијелност и неморалност, његову нечовечност и безбожје. Нека се запрече уста издајника и велеиздајника који зборе како ми, Руси, хоћемо рат. Такве речи чућете од оних који су зарад очувања сопственог благостања спремни не само да спокојно гледају на реке проливане крви него и да је пију, стално приносећи нове људске жртве зарад сопствене удобности и телеснога успокојења. Нафтни магнати нека имају на уму да ће гас, нафту, угаљ и друга „богатства“ стећи у великом изобиљу када се изненада спусте у мркли мрак. Ви пак имајте на уму да сте изабраници Цара Небескога и не ратујете за „Гаспром“, чак ни за тробојку и националну државу, него са Руску* Свету и Саборну, која ће читавоме свету бити светлост и ослобођење. Те зато будите одважни и нека се не смућује срце ваше, и нека су вам мисли јасне.

И још имајте у виду, љубљена браћо, да свет у злу лежи и пун је издајства, попут препредене блуднице која те дању милује, а ноћу се прикрада с камом. Ми пак заповест примисмо од благочестивих Епископа, што прођоше и Први и Други светски рат, да не ступамо у савез са бешчаснима, среброљубивима и, свакако, са безбожнима људима. Ђаво има приступ њима, може да овлада њиховом душом, и они у пресудном тренутку могу да вас издају. Ту је и заповест светога старца Пајсија Светогорца да се ратници не одају греху током рата: не блудничите, не крадите, не проклињите, не хулите на Бога, не опуштајте се него непрестано молите да немате страх, сматрајте се умрлима пре смрти, а затреба ли, и сам живот свој дајте за брата, будите пуни гнева праведнога, лишенога мржње што помућује разум („Гњевите се али не гријешите“ како говораше цар и пророк Давид). Са своје стране додајемо: волите и поштујте своје командире, молите се за њихово просвећивање. Ако пак дође до тешкога боја са губицима, не остављајте своје рањенике, како би са вама пребивао благослов Божји.

Нека вас не смућује ни то што су људи које браните често незахвални. Сетите се да ни издалека нису сви стекли ваљано васпитање, а да и не говоримо о томе шта им зборе радио и телевизор. Све досад многи Руси говоре: „Само да не буде рата“, мислећи да су против њих изашли „толстојевци“. Али ми знамо да је рат започео и већ је у јеку. Ми, поједини Светогорски монаси, као и поједини нашему кругу блиски свештеници из мирјана, две године пре „крвавог мајдана“ упозоравасмо људе на предстојећу револуцију и ратна дејства која ће после ње уследити. И неки пензионисани официри Руске војске позивали су људе да се дозову памети, пошто може доћи до револуције, потом хуманитарне катастрофе и увођења страних „миротвораца“ (један од разлога зашто наши непријатељи намерно убијају тако много цивила). И у Кијеву је вођа покрета „Оплот“ (браник) на самом почетку Мајдана покушавао да разговара са митингашима, потом да их дозове памети и најзад се обратио украјинским мајкама: „Спремајте мртвачке ковчеге“. Управо такве речи изађоше из његових уста. Нека се тога сете украјински војници који издајнички против нас, браће своје, окренуше оружје које им некад братски дадосмо за одбрану од заједничког непријатеља.

Нека се сете како им ми, Светогорци, говорисмо да нема за њих Божјег благослова за отпочињање ратних дејстава, нема Божјег ни нашег благослова за пуцање у људе који не желе да признају незакониту кијевску владу. И шта? Колико војника је спржио ВБР „Град“, њихова тела помешаше се са земљом и непознато је само место где су покопани. Почиње четврта мобилизација, куд се претходне три дедоше? Понављамо, бацајте оружје, бежите са фронтова, предајте се док није касно. Сажалите се на своје родитеље, жене и децу! Уразумите се! Људи за које ратујете за паре ће продати не само вас него и душу своју! Понављамо, нема вам благослова за ратовање. Исто вам веле и благочестиви Епископи Руске Цркве, на пример, Черновицки Лонгин (Жар).

Дакле, браћо, на нашој земљи су непријатељи који користе најразноврсније оружје, и лажни пророци са својом лажном проповеди, и машине-убице, непромишљени „киборзи“ и просто обманути људи, пасивна већина. Непријатељ је јак, лукав и подмукао, али до ногу ће га потући они којима је у уму и срцу Христос! И тада ће се дићи са колена наша Отаџбина, јер БОГ НИЈЕ У СНАЗИ ВЕЋ У ИСТИНИ!

* Руска – стари назив Русије

Аутори: Светогорска братија

Посрбила Сава Росић

Извор: ЋИРИЛИЗОВАНО

 

Повезани чланци

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

НЕБЕСКА ЛИТУРГИЈА Хај, шта се оно чује из даљине:Дал су вјетри, дал су вихорови,Ил шуморе горе јаворове,Ил са земљом трава разговара,Ил пјевају на небеси звијезде? Нит су вјетри, нит су вихорови,Нит шуморе горе јаворове,Нит са земљом трава разговара,Нит пјевају на...

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Морална процена неких видова разоноде ОЦИ И УЧИТЕЉИ ЦРКВЕ О ПОЗОРИШНИМ ПРЕДСТАВАМА И ЗАБАВАМА Хришћанин има свету обавезу да строго прати и осматра да ли му је све потпуно корисно, да ли све служи његовом морално-духовном узрастању и напредовању, да ли поседује неку...

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

Поуке светог Арсенија Кападокијског везано за прилике у којима треба читати поједине Псалме Приликом сађења стабала или лозе, да би донели плодове. Да би Господ просветлио оне који иду на сабор (на зборове). Да се зло одагна од људи, како не би неправедно мучили своје...