Свети Тихон Задонски: О борби између тела и духа која се догађа у Хришћанину

 

Sveti Tihon Zadonski

По духу ходите, и жеља телесних не извршујте. Јер тело жели против духа,а дух против тела; а ово се противи једно другом, да не чините оно шта хоћете.“(Галатима 5:16-17)

Сваки Хришћанин има двоструко рођење, стaро, телесно, и ново, духовно, како је речено горе, и једно је против другога. Рођење тела је до тела; духовно је од духа. „Шта је рођено од тела, тело је; а шта је рођено од Духа, дух је.“ (Јован 3:6)

Али пошто су ова два рођења супротстављени једно другом, из овога настаје сукоб и борба између тела и духа у Хришћанима. „Јер тело жели против духа, а дух против тела“.

Тело жели да умртви дух; а дух тело. Тело жели да буде гордо, да се хвали, надима; дух не жели ово, већ жели да буде смирен. Тело жели да се гневи; раздражљиво, препирачко, жели да се свети на речима и делу; али дух не жели ово, већ жели да опрости у крокости. Тело жели да чини прељубу и блуд; али дух се окреће од овога, и жели да буде чисто. Тело жели да поседује нешто што је туђе, да украде, да отме на сваки начин; али дух се окреће од овога и жели да да оно што има. Тело жели да ласка, лаже, вара, превари и да буде лицемерно; али дух мрзи ово и жели да буде истинит и да дела искрено. Тело жели да мрзи другу особу, али дух жели да је љуби. Тело жели да живи у доколици, али се дух окреће од овога и жели да вежба себе у блаженим подвизима. Тело жели да се забавља, да пије, иде на вечере и забаве; дух се окреће од овога и жели да живи скромно и умерено или да пости. Тело трага за славом, почастима, богатствима у овом свету; али дух презире све то и тежи само за добрим Небеским стварима, и тако даље. На овај тело тежи против духa и дух против тела.

Али Хришћанин, као човек који је обновљен, мора живети не према телу, већ према духу, да потчини тело духу, према подстицају Апостола:

По духу ходите, и жеља телесних не извршујте“. Ово је оно „распињање тела са сластима и жељама“ (Гал. 5:24);

телу не угађајте по жељама“ (Рим. 13:14);

да се чувате од телесних жеља, које војују на душу“ (1.Петр. 2:11);

тако и ми у новом животу да ходимо“ (Рим. 6:4), не дозволити греху да влада над нама, да живимо за Христа, Који је умро за нас и устао из мртвих.

Драги Хришћани! Размотримо: да ли учествујемо у таквој борби; да ли смо усред ове борбе за спасење; да ли ходамо у новом животу: да ли се супротстављамо тежњама и жељама тела; да ли дозвољавамо греху да влада и господари над нама? Али само су они Христови, који „распеше тело са сластима и жељама“ (Гал. 5:24).

Од какве је користи да се човек назива Хришћанином, а то заиста није? Није име Хришћанина, оно које показује истинског хришћанина, већ борба против тела и сваког греха? Човек не треба да дозвољава телу све што оно жели: захтева храну, пиће, одећу, одмор, итд.

Оно што му је потребно ми ћемо му дати, али када жели оно, што је насупрот вољи Божијој и закону Његовом, нећемо дозволити, тако да би могли бити Хришћани не само по имену, већ у стварности.

Амин.

Повезани чланци

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

НЕБЕСКА ЛИТУРГИЈА Хај, шта се оно чује из даљине:Дал су вјетри, дал су вихорови,Ил шуморе горе јаворове,Ил са земљом трава разговара,Ил пјевају на небеси звијезде? Нит су вјетри, нит су вихорови,Нит шуморе горе јаворове,Нит са земљом трава разговара,Нит пјевају на...

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Морална процена неких видова разоноде ОЦИ И УЧИТЕЉИ ЦРКВЕ О ПОЗОРИШНИМ ПРЕДСТАВАМА И ЗАБАВАМА Хришћанин има свету обавезу да строго прати и осматра да ли му је све потпуно корисно, да ли све служи његовом морално-духовном узрастању и напредовању, да ли поседује неку...

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

Поуке светог Арсенија Кападокијског везано за прилике у којима треба читати поједине Псалме Приликом сађења стабала или лозе, да би донели плодове. Да би Господ просветлио оне који иду на сабор (на зборове). Да се зло одагна од људи, како не би неправедно мучили своје...