Блажени Серафим Роуз: Екуменизам

O појави екуменизма међу православцима још крајем прошлог века говори православни Американац, отац Серафим Роуз. Овај краћи аудио снимак са енглеског преводимо на српски.

[youtube_sc url=“http://youtu.be/P_Xjk-8sVw4″]

На питање верника да ли би православци требало да учествују у екуменском покрету, отац Серафим Роуз одговара: ,,Екуменизам је велика трагедија, јер полази од претпоставке да нико нема праву (целовиту) веру. Прихватљиво би било када би православци ишли на те скупове да посведоче другима праву веру.

Serafim Rouz ikona

Међутим, они то не раде. Чак и кад то неки учине, они су мањина коју нико заиста не слуша. Чињеница је да ту православни не заступају самостално своја становишта.

Трагедија је око православног учешћа што нико од других не чује, не разуме; очигледно је да су православни увучени у овај велики покрет јер је утицајан и њиме не преносе истину људима који су искрени у жељи да је чују.

Тако православни, не сви, али многи да, учествују у молитвама са римокатолицима и лутеранцима, а за ове опет знамо да учествују са методистима и унитарцима, па будистима, а наићи ћемо и на Сатану даље на том путу.

Увиђамо једну идеју да је све релативно, да не постоји ни једна права истина (исповедање).

Заправо, издајемо истину ако учествујемо у овоме. Ми не смемо да учествујемо.

Ми морамо да се оградимо од тога и да укажемо шта је лоше у тој идеји да су сви једно у вери, јер нису једно.

Њихова претпоставка екуменизма је да нема битне разлике између нас и римокатолика, а ми знамо да постоје кључне разлике и да су оне чак питање живота или смрти.

Постоје људи коју су патили, који су убијани од римокатолика ако не би променили веру.

Ми имамо истинску веру која је потребна свету. Пре бисмо требали да их примимо у православље, него да учествујемо на заједничким скуповима који тврде да нема битних разлика.

У том смислу, учествовање у овоме је велика трагедија. Чињеница да се учествује веома узнемирује људе који имају православне савести.

Људи који немају много православне савести ће се једноставно продати овоме покрету, те биће једно са Папом, једно са протестантима, једно са будистима, а то све утире пут за долазак антихриста.

„Уједините све људе у једном“; што не значи да ће сви да верују у једно, сви ће да верују у шта год хоће, да буду снисходљиви према свему и чекају антихриста.

Зато, дефинитивно мислим да је екуменски покрет још један знак доласка задњих времена и припрема за тог великог светског владара, који не долази да сачува правослану веру, већ да каже: „Сви уживајте. Опустите се уз мене и уживајте“.

Извор: (За СРБИН.ИНФО превео Филип Новаковић)

Повезани чланци

Блажени Серафим Роуз – Поглед на екуменизам

Блажени Серафим Роуз – Поглед на екуменизам

Одломак из књиге: Православље и религија будућности "Екуменски покрет је никао међу протестантима као жеља да се уједине сви хришани. Међутим, као што постоје три учења о Цркви, тако постоје и три врсте екуменизма: протестантски, римокатолички и православни....

Свети старац Гаврило Ургебадзе : ЕКУМЕНИЗАМ ЈЕ НАДЈЕРЕС!

Свети старац Гаврило Ургебадзе : ЕКУМЕНИЗАМ ЈЕ НАДЈЕРЕС!

„Када се пред тобом изругују твојој вери, а ти ћутиш- ти си гори од хулитеља. Када је потребно бранити Веру, а ти то не чиниш, погубљујеш душу, али ако и погинеш бранећи је, доспећеш у Царство Небеско.“ Архимандрит Гаврило Ургебадзе рођен је 26.августа 1929.године у...

Епископ Аверкије Џорданвилски: СВЕТА РЕВНОСТ

Епископ Аверкије Џорданвилски: СВЕТА РЕВНОСТ

  Дођох да бацим огањ на земљу; И како бих желео да се већ запалио. (Лк. 12,49) По јасном учењу речи Божије, оно најважније у хришћанству јесте  огањ Божанствене ревности, ревности за Бога и славу његову – света ревност, која је једина у стању да човека подстакне...