Дозови се памети Лаврентије, поздравио те Свети Илија


Гром ударио у цркву, мештане пробудио страшан тресак

Село Јадранска Лешница пробудио страшан тресак из цркве Светог Илије. Улазна врата избијена из лежишта, испали и прозори, док су оба сата од удара одлетела педесетак метара

ЛОЗНИЦА – У недељу је мештане Јадранске Лешнице, села код Лознице подно Цера, на ноге подигао ударац грома и стравична бука око 2.20. Гром је ударио у цркву, која је посвећена Светом пророку Илији.

Sveti Ilija 0001

Силина грома била је тако јака да се чула у овом, и како каже мештанин Томислав Чотрић, “у најмање у још три оближња села”. Мада су мештани били у дубоком сну, скоро да нема оног кога овај удар, као најснажнија детонација, није пробудио из дубоког сна.

Крст на храму је оштећен, оба сата су одлетела педесетак метара око богомоље, улазна врата су избијена десетак метара у порту, на све стране разбацани делови ентеријера у унутрашњости здања старог скоро век и и по. Иконостас је значајно оштећен, лустери су попадали, инсталације су покидане и разорене, фреске урађене пре неколико година су значајно страдале.

Crkva Jadranska Lešnica

Срећа у несрећи, како каже овдашњи протонамесник Милован Којић јесте што се тако нешто није догодило у време службе, на које долази велики број људи. И парохијски дом, у ком живи са породицом и налази се уз храм, претрпео је велике штете. Унутрашњост је сва затамњена а инсталације покидане. У кући у којој станује свештеник са породицом је као да је спремана за снимање хорора. Експлодирао је и бојлер.
– Силина детонације ме је пробудила из дубоког сна, димило је на све стране, светла нигде није било – сведочи протонамесник Којић. – Изашао сам и видео испред храма избачена улазна врата. Ушао сам у цркву, где је дим шикљао, користио сам за осветљење само светло мобилног телефона. Био сам у војничким чизмама и гасио сам пожар колико год сам могао, а онда су после десетак минута стигле екипе ватрогасаца и електричари “Електроподриња”, па је штета мања.

ГРОМОБРАН

ГРОМОБРАН је, како сазнајемо, постављен пре две деценије. Стручњаци ће оценити да ли су они затајили или је сила природе била јача.

Извор:

http://www.srbijadanas.net/dozovi-se-pameti-lavrentije-pozdravio-te-sveti-ilija/

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:525456-Grom-udario-u-crkvu-mestane-probudio-strasan-tresak