Светом Милутину и светињама Бугарске у походе – 2. део – Благодат на благодат

Sv.k.Milutin natpis

Први део путовања у повратку протекао је брзо, и после експресног преласка међудржавне границе, близу међународног пута сачекале су нас монахиње Катакомбе Светог Никите Ремезијанског код Беле Паланке са неколико верника који усрдно помажу сестринству.

BSkM - Bugarska 2014. 29Сестринство катакомбе Светог Никите Ремезијанског са поклоницима

Са њима смо отишли у Катакомбу, у којој смо се окрепили не само с љубављу и одлично припремљеним јелом и пићем, већ и братским разговором и духовношћу тог особеног дома молитве и богомислија. Путешествије у суботу 19. октобра/1. новембра 2014. године окончано је посетом Катакомби Светог Архангела Михаила у Горњој Топоници код Ниша, где су нас дочекали старешина протосинђел отац Јован и браћа у Христу из Братства Светог Доситеја. И опет смо доживели излив топле и искрене братске љубави и гостопримства, уз пребогату трпезу и радост у Духу и молитви, на Славу Божију и на корист душе! И поред тога што је статистика нашег дотадашњег дела путовања била пребогата и пређеним километрима и местима и предметима високе духовне, естетске и материјалне вредности, умор нисмо осећали, тако да се разговор са нашим домаћинима није брзо примакао крају. Уочи претпоследње етапе нашег путовања, преноћили смо у оближњем мотелу.

BSkM busНадомак Барајева

Рано ујутру, у недељу 20. октобра/2. новембра, кренули смо пут Катакомбе Аве Јустина Ћелијског у Барајеву, на Свету Литургију и прославу имендана владике Артемија. Присуство том духовном догађају представљало је праву круну свеукупног нашег поклоничког путовања.

BSkM - Bugarska 2014. 38Благословен који иде у име Господње…

Сусрет са светим местима и блаженим споменом Светих угодника Божјих минулих векова, плодовима њиховог неодступног уподобљавања своје воље Вољи Божјој разним путевима и методима подвижничког живота, све до мученичког пострадања, неоспорно храни душу (припремљену светотајинским животом) соковима здраве духовности чак и ван контекста сабрања верних у Духу и Истини. Таквом врстом искуства обогаћени смо тих дана у Бугарској. Ипак, Света Служба коју савршавају свештенослужитељи „благообразно и по поретку“ (1. Кор. 14, 10), строго се држећи Канонског Предања, уз то бивајући ревнитељи Свете Вере а под предстојатељством Архијереја чије сведочанство вере препознају благочестиви широм православне васељене, том благословеном искуству додаје право бесцен благо. Управо то доживели смо у Катакомби у Барајеву.

BSkM - Bugarska 2014. 39Детаљ са Свете Архијерејске Литургије

После Свете Литургије, на трпези Љубави са домаћинима прославе и угледним званицама, продужила се радост Празника, доврхуњена беседом Преосвећеног владике Артемија и пажњом коју нам је указао.

[youtube_sc url=“http://youtu.be/uEaYpgHnMZc“] Беседа владике Артемија у Барајеву, на дан светог великомученика Артемија 2. новембра 2014. године

BSkM - Bugarska 2014. 40Свети Великомученици Артемије и Мина

Том приликом предали смо нашем драгом владики скроман дар, икону Светог краља Милутина освештану над моштима нашег небеског заштитника у Цркви Свете Недеље. Боравак у Катакомби завршен је фотографисањем и срдачним братским поздравима, уз обећање скорашњег поновног сусрета.

BSkM - Bugarska 2014. 31

Свему лепом у нашем земном животу неминовно дође крај. Тако се и наше истински красно поклоничко путовање окончало у недељу, у раним вечерњим сатима. Испуњеност духовним добицима надјачала је умор и забораву предала све успутне ситнице које су понеком поклонику сметале. Вратили смо се, свако своме дому, захвални Господу што нам је подарио овакво путовање, и молитвено и радосно ишчекујући наредно.

Са љубављу у Господа
Братство Светог краља Милутина – Шабац

Галерија фотографија:

Повезани чланци

Упокојио се у Господу епископ рашко-призренски у егзилу, Г.Г. др Артемије

Упокојио се у Господу епископ рашко-призренски у егзилу, Г.Г. др Артемије

"Добар рат ратовах, трку сврших, веру одржах." 2 Тим. 4. 7. Данас, 21. новембра 2020. године, на празник Сабора Светог Архангела Михаила и шездесету годишњицу од свог монашења, преставио се свом Господу коме је верно служио, Владика Артемије, канонски епископ...

Богом благословено 2017. (7525.) лето Господње.

Богом благословено 2017. (7525.) лето Господње.

Нека Вам Господ подари свако добро, а пре свега духовно и телесно здравље. Да ове године дочекамо да се Србија пробуди из екуменистичко-глобалистичког кошмара и да крене путем који је Господ благословио преко Светог Саве, а којим данас иде Владика Артемије и они који...

Парастос у Бадовинцима

Парастос у Бадовинцима

У суботу 3. децембра 2016.г. са почетком у 9 часова, у Катакомби манастиру Светог краља Милутина, биће одржан парастос за све упокојене чланове Братства и СНО "Срби на окуп" МО Мачва. После парастоса биће исповест. Учинимо што до нас стоји, а остало даће Бог. Од Бога...