Светом Милутину и светињама Бугарске у походе – 2. део – Благодат на благодат


Sv.k.Milutin natpis

Први део путовања у повратку протекао је брзо, и после експресног преласка међудржавне границе, близу међународног пута сачекале су нас монахиње Катакомбе Светог Никите Ремезијанског код Беле Паланке са неколико верника који усрдно помажу сестринству.

BSkM - Bugarska 2014. 29Сестринство катакомбе Светог Никите Ремезијанског са поклоницима

Са њима смо отишли у Катакомбу, у којој смо се окрепили не само с љубављу и одлично припремљеним јелом и пићем, већ и братским разговором и духовношћу тог особеног дома молитве и богомислија. Путешествије у суботу 19. октобра/1. новембра 2014. године окончано је посетом Катакомби Светог Архангела Михаила у Горњој Топоници код Ниша, где су нас дочекали старешина протосинђел отац Јован и браћа у Христу из Братства Светог Доситеја. И опет смо доживели излив топле и искрене братске љубави и гостопримства, уз пребогату трпезу и радост у Духу и молитви, на Славу Божију и на корист душе! И поред тога што је статистика нашег дотадашњег дела путовања била пребогата и пређеним километрима и местима и предметима високе духовне, естетске и материјалне вредности, умор нисмо осећали, тако да се разговор са нашим домаћинима није брзо примакао крају. Уочи претпоследње етапе нашег путовања, преноћили смо у оближњем мотелу.

BSkM busНадомак Барајева

Рано ујутру, у недељу 20. октобра/2. новембра, кренули смо пут Катакомбе Аве Јустина Ћелијског у Барајеву, на Свету Литургију и прославу имендана владике Артемија. Присуство том духовном догађају представљало је праву круну свеукупног нашег поклоничког путовања.

BSkM - Bugarska 2014. 38Благословен који иде у име Господње…

Сусрет са светим местима и блаженим споменом Светих угодника Божјих минулих векова, плодовима њиховог неодступног уподобљавања своје воље Вољи Божјој разним путевима и методима подвижничког живота, све до мученичког пострадања, неоспорно храни душу (припремљену светотајинским животом) соковима здраве духовности чак и ван контекста сабрања верних у Духу и Истини. Таквом врстом искуства обогаћени смо тих дана у Бугарској. Ипак, Света Служба коју савршавају свештенослужитељи „благообразно и по поретку“ (1. Кор. 14, 10), строго се држећи Канонског Предања, уз то бивајући ревнитељи Свете Вере а под предстојатељством Архијереја чије сведочанство вере препознају благочестиви широм православне васељене, том благословеном искуству додаје право бесцен благо. Управо то доживели смо у Катакомби у Барајеву.

BSkM - Bugarska 2014. 39Детаљ са Свете Архијерејске Литургије

После Свете Литургије, на трпези Љубави са домаћинима прославе и угледним званицама, продужила се радост Празника, доврхуњена беседом Преосвећеног владике Артемија и пажњом коју нам је указао.

[youtube_sc url=“http://youtu.be/uEaYpgHnMZc“] Беседа владике Артемија у Барајеву, на дан светог великомученика Артемија 2. новембра 2014. године

BSkM - Bugarska 2014. 40Свети Великомученици Артемије и Мина

Том приликом предали смо нашем драгом владики скроман дар, икону Светог краља Милутина освештану над моштима нашег небеског заштитника у Цркви Свете Недеље. Боравак у Катакомби завршен је фотографисањем и срдачним братским поздравима, уз обећање скорашњег поновног сусрета.

BSkM - Bugarska 2014. 31

Свему лепом у нашем земном животу неминовно дође крај. Тако се и наше истински красно поклоничко путовање окончало у недељу, у раним вечерњим сатима. Испуњеност духовним добицима надјачала је умор и забораву предала све успутне ситнице које су понеком поклонику сметале. Вратили смо се, свако своме дому, захвални Господу што нам је подарио овакво путовање, и молитвено и радосно ишчекујући наредно.

Са љубављу у Господа
Братство Светог краља Милутина – Шабац

Галерија фотографија: