Свети Гаврило Грузијски: Могу да вас гоне, али Бог ће увек бити са вама!

07.11.2014. | Чланци

О животу и кончини старца Гаврила, његовим поукама и чудима, говори Зураб Георгијевич Варази, лекар-хирург, председник Оделења за социјална питања Грузијске патријаршије који је био и лични лекар старца Гаврила.

Starac Gavrilo Gruzijski

„Ми смо знали да ће он бити убројан међу свете. Оног тренутка када се то десило, помислио сам: обично ми одлазимо пред иконе светих, молимо им се, тражимо њихов благослов и заступништво, а нисмо их познавали за време њиховог земаљског живота. Старца Гаврила сам познавао, чак сам му урадио и једну операцију. Тај лични однос са светим је веома интересантан. „

-Са оцем Гаврилом сусретали смо се у саборном храму у Тбилисију, када би тамо долазиo. На његовим грудима уместо крста висиле су иконе Мајке Божије и светог Николаја. Некада би он у храму проповедао, понекад гласно говорио о некој теми, а некада би плакао и молио се. То да се разликује од осталих одмах смо приметили и плашили смо га се на неки начин. Када је долазио у храм, сви бисмо прилазили да узмемо благослов. Често би, благосиљајући, стављао руку на главу говорећи: „Нека те благослови Господ Христос“ и обухватио би главу руком.

Нисам знао где служи, нити где живи. Једном је имао незгоду, поломио је кук и појавиле су се компликације у виду крварења у желуцу и едем. Здравствено стање било му је лоше. Сви су говорили да му треба довести лекара, али он није хтео ни да чује. Један мој рођак видео се са оцем Гаврилом и поменуо му је мене, рекавши да сам хирург, да радим у патријаршији, да сам био на Светој Гори и затим га упитао да ли може да ме доведе. „Нека је благословено, доведи га“, рекао је старац.

Ко није захвалан лекару, није ни Богу

Отишао сам у Мцхету, ушао у његову малу келију, прекривену иконама од пода до плафона (што је на мене оставило дубок утисак, као да сам у неком другом свету!) и затражио благослов. Баћушка ме је благословио и рекао: „Видите, он прво узима благослов. Други доктори с врата питају- Шта Вас мучи? А ја сам монах, шта би ме могло мучити!? Тако бих им и одговарао-ништа ме не мучи.“ Видело се да сам му се допао. Преглед је показао да је потребно извадити вишак течности, урадити анализе крви и трансфузију, па смо почели са лечењем.

starac-gavrilo urgebadze

Обично сам га посећивао свакодневно. Једанпут сам, када сам хтео да направим рез како бих испумпао течност из стомака, док сам дезинфиковао руке читао молитву (како сам и навикао да радим пред операцију). Старац Гаврило ме је погледао и рекао: „Ти нешто мрмљаш?“ „Молитву“, одговорио сам. Питао ме је какву молитву изговарам, а ја сам му рекао да говорим молитву Оче наш. Тражио је од мене да је изговорим наглас. То сам и учинио. Тражио је да изговорим и Богородице Дјево. И то сам урадио. Онда је тражио Псалм 90. Прочитао сам и то. „Е сада почни!“, благословио је старац.

Када сам завршио, старац је рекао да сам учинио Божије дело. Рекао је мати Параскеви да ми плати. Казао сам да не могу да узмем новац од њега, а и свакако радим у Патријаршији, бесплатно лечим свештенослужитеље. „Ко није захвалан лекару, није ни Богу“, рекао је старац. Нашао сам се у незахвалном положају. Помиловао ме је по глави и рекао: „Драги докторе, рука лекара врши дело Божије“.

Смрт- то је само магновење

На себи сам искусио прозорљивост оца Гаврила. Једнога јутра добио сам неко гушење и болове у пределу срца. Када је бол прошао, кренуо сам код старца. Погледао ме је и рекао: „Сви се ви бојите смрти! Смрт- то је ништа, то је само магновење, прелазак у вечни живот. Човек не успе ни да затвори очи, а већ му се отварају духовне очи и види своје тело и мисли- зашто бих и био у телу, тако је добро без њега!

Одговорио сам му: „Видео сам толико смрти у свом животу, да уопште немам страх од тога„. Насмејао се и рекао ми: „А знаш ли да си једном ногом већ тамо?“ Задрхтао сам: „Ви сте нешто приметили?“ „Ето видиш„, насмешио се старац, „ти си се уплашио. Човек, који учини добро, тим је за корак ближи Господу, а онај који чини зло, иде корак уназад. Целог живота ми се пењемо и спуштамо. Живите на начин који би вас увек приближавао Богу.

Господ долази

Увек сам мислио да отац Гаврило има неко духовно образовање, био је тако мудар. Но он није завршио ни пет разреда- како је могао толико да зна!? Једном је лежао и разговарао са нама и ми смо били веома срећни због тога што причамо са њим. Одједном је заћутао, устао и подигао руке према икони Спаситеља и лице му се променило. Чинило ми се да није присутан.

starac-gavrilo-1

Упитао сам матушку шта се дешава са њим, а она ми је рекла да ћутим. Старац је тако стајао неких петнаестак минута, гледао у икону, а затим се прекрстио и рекао: „Господ долази! Цела васиона дрхти пред Њим. Ближи се крај овог материјалног света. Људи мисле да су то приче за малу децу и да ће овај свет трајати вечно. Не, ускоро ће овоме доћи крај! И ви ћете бити сведоци тога!

Питали смо се шта ли је то видео старац, а он је наставио: „Најважније је испуњавати Божије заповести. Волите једни друге, волите ближње! А ја ћу вашу љубав принети Богу„.

Чудо

Неколико дана пре смрти старца Гаврила, решио сам да узмем крв на анализу. Када сам му то рекао, питао ме је за шта ми то треба. Објаснио сам му да треба да проверим хемоглобин и урадим још неке анализе. Он је одговорио: „Не, то није потребно. Мене не занима тај ваш хемоглобин!“  Узео сам га за руку и рекао да ће ме Бог казнити уколико му се нешто деси. Тражио сам да то урадим. „Ако ће Бог да те казни због тога, ево, узми колико хоћеш!“, рекао је старац. Узео сам крв и нисам ни слутио да ће се десити чудо.

Обично за налаз узимамо око 10 мл крви. Мој колега је узео узорак и однео у Тбилиси. Међутим, бочица му је испала, отворила се и крв се просула, а унутра је остало око 2 мл крви. У лабораторији су ме уверили како је то довољно и узели крв на анализу.

Следећег дана отац је имао проблема са брухом, и ја сам покушао то да средим, али се опет вратило. Убеђивали смо га да се оперише. Одбио је рекавши: „Са дванаест година сам кренуо Твојим путем, Господе, уморан сам! Узми моју грешну душу, не могу више!“ Рекао сам да ћу све што је потребно донети у келију и да ћу га ту оперисати. Он се захвалио и рекао да то не жели. Отишао сам са суморним мислима: еутаназија је грех, али када не помогнеш човеку и то је такође „еутаназија“.

На повратку сам дошао код патријарха Илије. О свему ме је подробно испитао и благословио да не радимо ништа, по старчевој жељи, јер ако се деси да не преживи, то неће бити моја кривица, него Божија воља, а и сам старац је рекао да је уморан.

Ускоро су ми јавили да је старац Гаврило у тешком стању. Када сам стигао, старац је лежао и посматрао икону светог Николаја Чудотворца, не скидајући поглед са ње. Питао сам га да ли га је нешто узнемирило. Није ми ништа одговорио. Увече је дошао владика Данило и прочитао молитву за исход душе. Када је завшио молитву, отац Гаврил се насмешио, тело му је задрхтало и срце је престало да куца. Отишао је.

monaska krv starca gavrila

Неколико година касније позвао ме је колега и рекао да су нешто сређивали у лабораторији и да је пронашао бочицу у којој је била крв старца Гаврила, узета четири године раније. Рекао ми је: „Знаш, та крв… та крв је као свежа!“ Желео сам то да видим. Заиста, крв је изгледала свеже, није се згрушала, скорила, није се разложила. Узео сам једну кап у шприц, направио размаз и однео у лабораторију. Анализа је показала да је све нормално!

Када смо им рекли да крв стоји у бочици четири године нису нам поверовали. Ни сами нисмо знали на шта смо наишли. Однели смо узорак начелници катедре за патологију. Она је погледала и рекла да никад у животу није тако нешто видела. Предложила је да дамо анонимно узорак на Институт за трансфузију крви, да видимо шта ће они да кажу. И отуда је стигао исти одговор- све је нормално, само незнатно смањена величина крвних зрнаца.

Отишао сам код патријарха и рекао му шта се догодило да крвљу старца Гаврила. Патријарх није хтео да жури. Рекао је да се још мало сачека са налазима: „Бог ће знати шта је то. Немојте да баците ту крв, ставите је у земљу гдје је сахрањен и упокојени„. Тако смо и урадили. Закопали смо бочицу у гроб стаца Гаврила. Тамо су се већ дешавала чуда и људи су долазили из свих крајева Грузије односећи са собом освећено уље и земљу са старчевог гроба.

Знали смо да ће бити светитељ

Та чудесна исцељења, која су се дешавала после старчевог упокојења, показала су да он није био обичан монах. Ми смо знали, били смо сигурни, да ће бити канонизован. Када се то догодило, преплавиле су ме емоције.

Осећам у сваком тренутку да је он уз мене. Кад ми се деси нека несрећа, одмах призивам његову помоћ и заступништво. Тако се једном десило да ми се аутомобил покварио у ненасељеном месту и нисам знао како да стигнем кући. Погледам- на седишту календар са ликом старца и он ми се осмехује. Помолио сам се: „Оче Гаврило, помози„! Одједном се донекуд појавио аутомобил и из њега је изашао човек. „Помоћи ћу Вам“, рекао ми је и дошлепао ме до куће.

О томе како је старац Гаврило исцелио мог оца

Отац Гаврило је некако увек био уз нас. Мој отац је у 89. години добио сплет црева и доспео у веома тешко стање. Без обзира на године, усудили смо се да урадимо операцију, али се иста ствар поновила после 7 дана. Одлучио сам да га нећу поново оперисати, како се не би мучио. Сетио сам се да имам мало уља из кандила са гроба оца Гаврила. Узео сам то уље и њиме премазао стомак свог оца изговарајући молитву: „Оче Гаврило! Ја сам помогао теби, а ти помози моме оцу!“ Изашао сам из собе, а кроз 10-15 минута отац ме је позвао и рекао: „Види, завој ми је сав натопљен“. Када сам га прегледао установио сам да је све у реду и да операција више није ни потребна.

Позвао сам професора и рекао му да се исцељење десило након што сам оца помазао уљем. Питао ме је каквим сам га уљем помазао и ја сам му објаснио. „Каква глупост“, рекао је. „То није глупост, то је чудотворно уље“, рекао сам. Питао ме је од чега је направљено. Одговорио сам да је то обично уље, али је постало чудотворно Божијом силом и да се то чудо десило особи која ми је блиска.

Господ вас никада неће оставити

Отац Гаврило нам је причао како је постао познат у Грузији када је 1965. године, у време гоњења од стране комуниста, спалио Лењинов портрет. Спалио га је изговарајући: „Господе Исусе Христе, идем к Теби!“

Одвели су ме у полицију, одузели ми иконе. Хтео сам да се помолим и видим метлу у углу. Изломим штап од метле, направим крст, ставим га у угао и почнем да се молим. Кад је чувар то видео ушао је и однео ми крст. Наљутио сам се, раширио сам руке и рекао- Ја сам крст! Рекао ми је да сам луд.

Послали су ме у психијатријску болницу. Дошли су да ме ошишају и обрију. Рекао сам им да сам монах. „Ти си народни непријатељ“, рекли су ми и један од њих је кренуо ка мени. У том моменту помолио сам се „Мајчице Богородице, како је воља Твоја нека тако буде!“  Одједном се човеку укочила рука. Други је узео машиницу и рекао да ће ме он ошишати. Нагнуо се ка мени и укочио се у том положају. Тако сам ја ипак остао необријан и неошишан!“

Занимљиво је да је на старчевом картону био уписан број 666 (видео сам га својим очима!). Ускоро су га пустили, како је и сам предвидео, говорећи:„Кроз седам дана и седам сати, доћи ће архангели Михаил и Гаврил и ослободити ме“. Баћушка је често потом говорио: „Господ вас никада неће оставити! Могу да вас гоне, али ће Бог увек бити са вама!“

Какве смо птице- такав нам је и кавез

Једном сам упитао о.Гаврила: „Оче, ето, Ви се молите за оне на власти. Али ако ја не волим председника, моја ће молитва бити неискрена?

starac-gavrilo-3

Осмехнуо се: „Ко је у твојој кући најмањи и највољенији?„. Рекао сам да је то мој син, Николај. „Молиш ли се за њега?“, питао је. Рекао сам да се молим. Питао је да ли се молим и за родитеље, за суседе, за све добре људе. Одговорио сам потврдно. „Како те није срамота! За све се молиш, а нећеш за председника! Увек ће искрена бити молитва, ако она гласи: Боже испуни његово срце добротом, а ум мудрошћу! Моли се том молитвом и имаћете доброг председника. Сви ви желите да вам заступница буде света царица Тамара, а заштитник свети Николај. Неће моћи- какве смо птице, такав нам је кавез. Искрено се молите Богу и Он ће вам дати само најбоље!“ Такав је био наш свети старац.

О старцу Гаврилу

Митрополит Сергије (Грузија): Сва та небројена чуда након његовог упокојења говоре о његовој великој светости.

Архиепископ Тадеј (Грузија): Отац Гаврило је био чудотворац од Бога послат овом ужасном свету лишеном љубави.

Архимандрит Тимотеј, игуман манастира Светог Духа, Оропос, Грчка:Срећни смо да и у ова последња времена, постоје свети оцу који су спремни да непоколебиво служе народу. Канонизација старца Гаврила је велика ствар.

Игуман Филарет, Црква св. Јована Богослова, Тбилиси: Отац Гаврило је изузетан монах, чудотворац, неустрашиви исповедник Истине.

Игуман Јелисеј (Грузија): Двадесети век није дао већег старца од архимандрита Гаврила.

Архимандрит Јефрем, Русија: Отац Гаврило је за своју нацију био пророк са посебном мисијом датом му од Бога. Преко њега, духовне мистерије последњих времена откривене су народу Грузије.

Погледајте, такође: Старац Гаврило Ургебадзе: „Екуменизам је надјерес!“

Превод и припрема: екипа ФБ странице „Православље живот вечни

„Могу да вас гоне, али Бог ће увек бити са вама!“ – свети Гаврило Грузијски

Повезани чланци

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

НЕБЕСКА ЛИТУРГИЈА Хај, шта се оно чује из даљине:Дал су вјетри, дал су вихорови,Ил шуморе горе јаворове,Ил са земљом трава разговара,Ил пјевају на небеси звијезде? Нит су вјетри, нит су вихорови,Нит шуморе горе јаворове,Нит са земљом трава разговара,Нит пјевају на...

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Морална процена неких видова разоноде ОЦИ И УЧИТЕЉИ ЦРКВЕ О ПОЗОРИШНИМ ПРЕДСТАВАМА И ЗАБАВАМА Хришћанин има свету обавезу да строго прати и осматра да ли му је све потпуно корисно, да ли све служи његовом морално-духовном узрастању и напредовању, да ли поседује неку...

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

Поуке светог Арсенија Кападокијског везано за прилике у којима треба читати поједине Псалме Приликом сађења стабала или лозе, да би донели плодове. Да би Господ просветлио оне који иду на сабор (на зборове). Да се зло одагна од људи, како не би неправедно мучили своје...