МОЛИТВЕНО ПРАВИЛО ЗА ВЕРНИКЕ

molitva

Како се молити у току дана

Дневна молитва верника је дата од свештеника. Шта је молитвено правило и како се добија да би се молили правилно. Благослов за молитву и редослед молитви

Молитвено правило је скуп молитви које изговара православни верник у току дана. То су његове дневне молитве, избор, број молитви и број понављања неких молитви које изговара свакодневно. Православни верник поштује реч Божију и предање Светих, те се моли канонским молитвама које су објављене кроз Свето Јевандјеље и кроз поуке Свих Светих, зато што те молитве призивају Свети Дух. Такве канонске молитве се налазе у Молитвенику. Зато је јако битно добити молитвено правило уз благослов од свештеника и придржавати га се – то је ваша дневна молитва Богу.

У Православној цркви се поштује благослов духовника. Зако је потребно тражити благослов и за Молитвено правило од свог свештеника пастира. Благослов се тражи за сваку битну ствар од надлежног свештеника а посебно је битно добити благослов за молитву, за лично молитвено правило, било да се молитвено правило усваја, проширује или скраћује. Не чините ништа на своју руку, не измишљајте и не одређујте сами себи правило, то није богоугодно.

У пракси усвајање правила изгледа овако: Верник затражи разговор са својим месним свештеником – пастиром, и замоли га да му одреди молитвено правило за њега, или пак и за његове укућане, децу. Свештеник или познаје верника или се кроз разговор упознаје са њим и његовим духовним и душевним стањем и на основу тога одређује молитвено правило за особу која га тражи. Одређује које све канонске молитве и којим редом, колико пута у току дана верник треба да се помоли. Зависно од духовне спремности, ревности, здравственог стања, радних и животних обавеза, ситуације у кући и слично, свештеник одређује и благослови молитвено правило и даје га вернику за спас његове душе.

Трајање молитвеног правила је од пар минута до пар десетина минута за мирјане, док монаси добијају захтевнија молитвена правила која трају понекад и више од сат времена. Колико год минута да траје дневна молитва, 5, 10, 15 минута, не треба је пропуштати а ни самостално скраћивати због неке журбе, досаде, раздражљивости, јер свака молитва призива Свети Дух који додирује нашу душу. Уз то, молитве су духовна заштита за нас и наше укућане.

Треба рећи да није сваки верник у стању да се дуго или често моли, посебно то нису у стању почетници. Правило је да се са молитвама почиње лагано и постепено, прво оне најважније молитве: Оче Наш, покајна молитва, Символ вере, Богородице Дјево, Достојно јест, молитва Анђелу чувару, молитва за почетак дана, и тако редом. Како верник напредује духовно, његова сама душа тражи још молитве и жели да повећава своје молитвено правило. Али и то повећање молитвеног правила треба да се ради уз савет и благослов свештеника, макар када се ради о уобичајеним канонским молитвама. Напомињемо да није душекорисно мењати свештеника и духовника јер смо нечим незадовољни, из наше раздражљивости или потраге за већим духовним сазнањима, треба се држати свог надлежног свештеника и са њим се о свему договарати.


Када се изговарају личне молитве својим речима

Канонске и Црквом утврђене молитве позивају Свети Дух у душу молитвеника, зато су оне неопходне у молитвеном правилу. Па ипак, сваки верник има право да своје молитвено правило испуњава и уз додавање својих личних и јединствених молитви исказаних својим речима, када поред и након уобичајених канонских молитви моли и за нешто посебно, нешто лично, када има неку жељу или потребу. На пример, након канонских молитви Пресветој Богородици, верник може упутити и своју личну молитву, својим речима исказану Богомајци, где се моли за нешто лично и специфично. Или се након молитви светитељима, обратити било ком светом да неком личном молитвом (за стан, посао, децу, исцељење, учење, помирење), стим да је препорука искусниих духовника да пре него што се са личном молитвом обратимо неком светитељу, да пре тога прочитамо канонски тропар Светитељу, јер је истог тренутка Светац тропаром позван да нас посети и саслуша.

Такође, услед неких нових околности, ако је верник ометан нечим или има потребу, може читати и изговарати друге специфичне и наменске канонске молитве из Православног молитвеника: Молитва за здравље, молитва за учење, молитва за рад, молитва пред исповест, молитва за зашиту од поднебеских сила, итд.

Такође, убацивање и читање псалама или читање тропара и канона светитељима током молитвеног правила је слободно од стране верника. Читање акатиста може бити слободно, по потреби, а може бити и део молитвеног правила да се једном недељно чита Акатист – у црквама се једном недељно чита акатист Пресветој Богородици или светитељу коме је црква посвећена. Неки верници читају једном недељно Акатист свом Свецу заштитнику – крсној слави.

Духовници напредним молитвеницима препоручују да се дневно прочита и једна глава из Новог завета а ако се стигне и једна глава из Старог завета.

Пример 1 за молитвено правило за мирјанина – трајање 5 минута

КРАТКО МОЛИТВЕНО ПРАВИЛО ПРЕПОДОБНОГ СЕРАФИМА САРОВСКОГ

Уставши од сна, нека сваки Хришћанин стане пред свете иконе и прочита ове молитве:

1. Молитву Господњу („Оче наш“) – три пута;

2. Молитву Богородици („Богородице Дјево“) – три пута.

3. Символ Вере – једном.

Извршивши ово правило, нека се занима послом на који је постављен или призван. А док ради у кући или путује, где год да се налази, нека тихо изговара Исусову молитву:
„Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног!“ или Господе Исусе Христе, Сине и Логосе (Слово) Божији, Богородице ради, помилуј ме!“.
Ако је, пак, окружен људима, нека, бавећи се својим послом, само умом говори: „Господе, помилуј!“.

Пре ручка нека изврши горе описано јутарње правило.

После ручка, обављајући свој редовни посао, нека тихо изговара: „Пресвета Богородице, спаси ме грешнога!“ или „Богородице Дјево…“.

И нека тако настави до самог починка.

Одлазећи на спавање, нека опет очита горе указано правило, ограђујући се крсним знаком, тихо или само умно изговарајући „Исусову молитву“ док не заспи.

Држећи се тога правила могуће је достићи меру хришћанског савршенства, јер су назначене три молитве – темељ Хришћанства: прву нам је дао сам Господ, и она је образац свију молитава; другу је донео са Неба Архангел Гаврило, као поздрав Пречистој Дјеви Марији, Мајци Господњој; Символ Вере садржи у себи укратко све спасоносне догмате Православне хришћанске вере.

Поред овог молитвеног правила, Свети Серафим свакоме је саветовао и чудотворну молитву „Богородице Дјево“ – да сваки дан пажљиво прочита одједном сто и педесет пута. Свако ко је по савету Оца Серафима држао ово правило, остао му је захвалан читавог живота.

По смрти Св. Серафима пронађена је у његовој келији свеска са описима чуда која су се догађала онима што су се држали овога правила.

 

Пример 2 за молитвено правило за мирјанина – трајање 15 минута

1. Покајна молитва (Молитвама Светих Отаца наших Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин. Царе небески, Утешитељу, Душе Истине…)

2. Оче наш

3. Пресвета Богородице Спаси нас!

4. Теби, Богородице, Војвоткињи – 3 пута

5. Богородице Дјево

6. Достојно јест

7. Анђелу чувару

8. Тропар Свецу заштитнику – крсној слави

9. Псалам – по избору, потреби

10. Символ вере

11. Молитва Светима за одређене потребе

12. Молитва на почетку рада

12. Молитва по свршетку рада

13. Завршетак молитве речима: Молитвама Светих Отаца наших Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

Напомена: Лична молитва исказана својим речима се може изговорити у било ком делу молитвеног правила, само би требало да прати ток и смисао обраћања. Ако се обраћате Свецу крсној слави, то чините након тропара вашем светитељу, ако се обраћате Богородици, то радите након молитви Пресветој Богородици, не пре а не и на крају свега.

Посетите свог свештеника и духовника, замолите га да вам да молитвено правило и ревносно га испуњавајте. Нека молитвено правило буде прилагођено вашим снагама и животном стилу. Ако дневна молитва постане бреме за вас, отиђите код свештеника по савет и ако треба да уз благослов промените молитве, њихов број или број понављања.

Повезани чланци

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

НЕБЕСКА ЛИТУРГИЈА Хај, шта се оно чује из даљине:Дал су вјетри, дал су вихорови,Ил шуморе горе јаворове,Ил са земљом трава разговара,Ил пјевају на небеси звијезде? Нит су вјетри, нит су вихорови,Нит шуморе горе јаворове,Нит са земљом трава разговара,Нит пјевају на...

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Морална процена неких видова разоноде ОЦИ И УЧИТЕЉИ ЦРКВЕ О ПОЗОРИШНИМ ПРЕДСТАВАМА И ЗАБАВАМА Хришћанин има свету обавезу да строго прати и осматра да ли му је све потпуно корисно, да ли све служи његовом морално-духовном узрастању и напредовању, да ли поседује неку...

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

Поуке светог Арсенија Кападокијског везано за прилике у којима треба читати поједине Псалме Приликом сађења стабала или лозе, да би донели плодове. Да би Господ просветлио оне који иду на сабор (на зборове). Да се зло одагна од људи, како не би неправедно мучили своје...