СНО “Срби на окуп”: Заједно за очување вере и српства!

Logo Srbi Na Okup 0001

Помаже Бог браћо и сестре,

Удружење „Срби на окуп!“ уз Божију помоћ и благослов нашег духовног пастира епископа рашко-призренског и косовско-метохијског у егзилу г.г. Артемија, представља организацију са главним циљем окупљања и сабирања Срба и свих патриотских снага која ће надилазити партијске, идеолошке, социјалне, географске и остале поделе. „Срби на окуп!“ у времену урушавања свих националних институција тежи да буде угаони камен опстанка српске националне идеје и српског народа у целини. Такође, управо окупљање и позив на саборност, пре свега у духовном смислу, је резултирало формирањем свесрпске, светосавске и патриотске организације Срби на окуп!

Српски народ се данас налази на таквом степену угрожености, да нам прети крах духовних, националних, државотворних и економских добара, уништавање природних ресурса, као и биолошки нестанак. Зато СНО Срби на окуп својим скромним снагама покушава да да одговор и утиче на све ове ризике и претње по наш род српски, да свеобухватно, трудећи се, речима и делима, а уз Божију помоћ, учинимо колико можемо.

У протеклом периоду, од свог оснивања, априла месеца 2011. године организован је и спроведен низ активности, а овде ћемо набројати само неке од њих:

Одржане су, након оснивачке, још две редовне Скупштине СНО Срби на окуп!
Након спречавања, уз помоћ јаких полицијских снага које су блокирале све путне правце, одласка светосаваца и монаштва предвођених Владиком Артемијем на КиМ да се на барикадама сусретну са браћом и сестрама и пруже им подршку у борби за свету српску земљу, 17.септембра 2011.год. усвојили смо и обзнанили српској и међународној јавности – ПРОГЛАС О ОКУПАЦИЈИ. У Прогласу проглашавамо Косово и Метохију окупираним делом Србије, које се налази под тренутним међународним протекторатом, до повратка у уставноправни поредак државе Србије.

  •     Из штампе је изашла књига чији део је и филм о овом догађају под називом ОКУПИРАНО КОСОВО, први знаци издаје.
  •     Активно учествовање монаштва ЕРП-а у егзилу, чланова и симпатизера СНО Срби на окуп на барикадама на северу КиМ-а.
  •     Формирање Информативне службе, сајта и фејсбук странице са изузетно великом посетом и увек актуелним вестима и прилозима.
  •     Учествовање у свим акцијама са циљем очувања КиМ како на северу Косова тако и у Београду. Свака акција је снимљена, забележена камером, фото апаратом и текстом, а након тога и објављена. Огромна је документација у Инфо служби Срби на окуп.
  •     Организовање и успешно спровођење Видовданске литије (Крсни ход), четири године заредом. Литија је трајала од поноћи до јутра на Видовдан од центра Београда до манастира Св. Јустина Ћелијског у Барајеву у дужини од 35 км.
  •      Активан бојкот шиптарских избора кроз све видове деловања, од плаката, налепница, трибина, снимања спотова под паролом НЕ ШИПТАРСКИМ ИЗБОРИМА.
  •     Учествовање више чланова Већа на конференцијама за новинаре у Београду и Косовској Митровици о актуелној ситуацији на КиМ-у.
  •     Формирање, Статутом предвиђених, Месних одбора и ширење чланства СНО Срби на окуп. До сада је формирано пет МО (Београд, Нови Сад, Бањалука, Мачва, Чачак) и већи број повереништава.
  •     Обележавање важних датума у српској историји (нпр. постављање билборда на северу КиМ-а поводом 100 година ослобађања Старе Србије).
  •     Организовање поклоничког путовања у Русију, као и више обилазака катакомби ЕРП-а у егзилу.
  •     Организовање Сабора младости и родитељства у циљу промоције породичног живота и рађање већег броја деце. Мајкама које су родиле троје и више деце додељују се признања и награде. Мајке са четворо и више деце уз грамату и књигу добијају посребрени или позлаћени орден Богородице Тројеручице. На тај начин симболично се одаје признање дивним и храбрим српским мајкама које рађају и гаје децу по угледу на мајку Девет Југовића. У складу са тим планирано је да се оснује и ФОНД намењен борби против беле куге и за подстицај рађања.
  •     Иницијатива за оснивање и формирање библиотеке Удружења.
  •     Многе друге активности, укључујући доношење великог броја саопштења у вези са актуелним дешавањима.

На 20. Редовној седници СНВ Срби на окуп, одржаној 8.2.2014.год. у Љуљацима, а са благословом Владике Артемија, донет је закључак да се обратимо и вама Србима и патриотским организацијама у дијаспори и укажемо вам да бисмо желели да развијемо своје активности у правцу наставка повећања броја чланова, а самим тим и јачања утицаја наше организације на ширу јавност, као и техничког јачања информативне службе.

Све активности у том смислу захтевају и материјална улагања. До сада су сви чланови удружења својим бесплатним радом и личним улагањем покривали текуће материјалне трошкове организације (најам пословног простора, режијски трошкови, опрема, потрошни материјал, путовања, пропагандни материјал и др.).

Даљи развој наше организације под овим условима није могућ. Ако желимо да се развијемо као организација која треба да буде стуб окупљања национално и духовно свесних људи морамо се даље ширити. Тај развој зависи од наше и Ваше спремности на жртву и ангажовање на свим пољима деловања Удружења.

Како би смо успешно деловали на очувању духовних и националних вредности, као основних циљева Удружења, неопходна нам је Ваша помоћ. Сваки вид материјалне, финансијске, саветодавне и помоћи у виду услуга је добродошао. Молимо Вас да се у складу са сопственим могућностима, на дугорочној основи, укључите у помагање и деловање удружења „Срби на окуп!“.

За све додатне информације можете контактирати секретаријат СНВ Срби на окуп,
Бистричка 2, Београд, тел. 011/7295170, моб.0648813019, е-мејл: srbinaokupkosovo@gmail.com.

Прилог се може уплатити код Комерцијалне банке на динарски рачун Срба на окуп број: 205-0000000170490-02, са назнаком за чланарину/прилог, или у просторијама Удружења у Бистричкој број 2, Београд.

Како чинили, тако нам Бог помогао!

Свесрпско национално веће – Срби на окуп!

Повезани чланци

Помозимо мајци и сестри да обиђу гроб србског добровољца у Донбасу

Помозимо мајци и сестри да обиђу гроб србског добровољца у Донбасу

Мајка и сестра хероја Новорусије Владимирова Станимировић спремају се на пут у Донбас 19. марта, како би обишле гроб свога сина и брата, а такође како би упознале његову супругу и дете које је оставио иза себе. Потребна су средства за пут. Помозимо мајци и сестри...

О празнику Хелоувин (Halloween) – Ноћ вештица

О празнику Хелоувин (Halloween) – Ноћ вештица

Сад је доба године када се секуларно друштво у коме живимо припрема за празник Хелоувин (Ноћ вештица). Пошто смо већина нас или однедавно православни или одскора познајемо наше Православље, апсолутно је неопходно да пажљиво размотримо сваки вид нашег учешћа у овом...

Свети Цар Николај Други Романов- Чист пред Богом и народом

Свети Цар Николај Други Романов- Чист пред Богом и народом

''Ако сам ја сметња за срећу Русије и ако ме све друштвене силе које су сада на њеном челу моле да напустим престо, ја сам спреман да то учиним, спреман сам не само да се одрекнем царства, него и да свој живот дам за Отаџбину," говорио је Цар. Последњи руски цар...