Осам главних страсти по Светом Илији Критском


Постоје осам главних страсти по Св. Илији Критском и то:

1. Стомакоугађање
2. Среброљубље
3. Славољубље
4. Блуд
5. Гнев
6. Туга
7. Униније (чамотиња, безвољност)
8. Гордост

Ако „одсечемо“ ове прве три страсти којима је кушан Господ Исус Христос увелико смо се ослободили осталих страсти. Свих осам страсти нас стално напада с тим да је нека страст код нас главна (доминантна), а остале су пратеће по некој невидљивој хијерархији. Оне су испреплетане и чак постоје и неке законитости између њих.

Нпр. Ако неко болује од стомакоугађања, највероватније болује и од блуда. Ако је неко гневљив, највероватније је и горд, јер гордост рађа гневљивост итд.

Постоји и законитост када главна страст потискује, другу која је одмах по снази до ње и у том тренутку једна страст уништава другу.

Нпр. Ако је неком главна страст гордост, а до ње блуд, такав ће увек да почини блуд, сем кад тим чином треба да се понизи тј. да угрози задовољење страсти гордости. Ако је неком доминантна страст блуда, а до ње гордост, тај ће увек да буде горд, сем кад треба да задовољи главну страст блуда. Ако је неком главна страст славољубље, а до ње стомакоугађање, тај ће увек да се преједа и препија, сем када је у друштву где може да заради похвалу као подвижник, испосник и уздржљивац (чак може дуго да издржи без хране) да би задовољио страст славољубља итд.

Зна се да је корен свих зала среброљубље, а да је краљица страсти гордост од које је најтеже се ослободити.