Поука о послушању – Јеромонах Јефрем Светогорац

Послушање ће ти све донети и дати. Послушање доноси благодат. И најмање непослушање Старцу, одгони благодат.
Послушање чини чуда; Послушање је смирење; Послушање доноси све дарове. Преко послушања Христос даје молитву. Молитва не спасава; послушање спасава.
Вршиш послушање? Имаћеш благодат Божију; за Рај си. Ђаво се не боји нас. Нас уопште не рачуна. Гледа благодат Божију коју имамо, због послушања, и бежи од нас.
Послушање је оно што доноси и просветљење, и сузе и молитву. Ако немаш послушање, а ово остало имаш – изгубићеш и то што имаш. Колико више поштујеш, волиш Старца, толико више благодати ћеш стећи.
Благодат послушања, као огањ окружује послушника, па ђаво није у стању да му нашкоди. Ако њега нестане, ђаво ће нас уништити.
Богословље је излив молитве. Молитва је излив послушања. Ако имаш послушање, наћи ћеш и молитву, наћи ћеш и богословље! Кад немаш послушања, ништа нећеш наћи, па и то што имаш изгубићеш. Прво, корен, јесте послушање. Послушао си, молитву си нашао. Можда нећеш наћи овог тренутка, наћи ћеш сутра. То зависи од воље Божије; у сваком случају немогуће је да не нађеш. Чак предпоставимо да нећеш наћи, послушање собом све надопуњује.
Молитва извире из послушања, а не послушање из молитве. Послушај сада и касније ће доћи благодат.
Било ко да је Старац, то није важно. Метанија коју чиниш пред Старцем велика је ствар. Ја слушајући старца Никифора, у своје време, доживео сам чудеса.
Старац Јосиф је говорио: Ни свештенство, ни Божанско Причешће, ни умне моитве, ни пост, ни бдење – не спасавају без послушања. Оно што бива по својој вољи, без послушања, односи ђаво…

Јеромонах Јефрем – Светогорац

Повезани чланци

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

НЕБЕСКА ЛИТУРГИЈА Хај, шта се оно чује из даљине:Дал су вјетри, дал су вихорови,Ил шуморе горе јаворове,Ил са земљом трава разговара,Ил пјевају на небеси звијезде? Нит су вјетри, нит су вихорови,Нит шуморе горе јаворове,Нит са земљом трава разговара,Нит пјевају на...

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Морална процена неких видова разоноде ОЦИ И УЧИТЕЉИ ЦРКВЕ О ПОЗОРИШНИМ ПРЕДСТАВАМА И ЗАБАВАМА Хришћанин има свету обавезу да строго прати и осматра да ли му је све потпуно корисно, да ли све служи његовом морално-духовном узрастању и напредовању, да ли поседује неку...

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

Поуке светог Арсенија Кападокијског везано за прилике у којима треба читати поједине Псалме Приликом сађења стабала или лозе, да би донели плодове. Да би Господ просветлио оне који иду на сабор (на зборове). Да се зло одагна од људи, како не би неправедно мучили своје...