Поука о послушању – Јеромонах Јефрем Светогорац


Послушање ће ти све донети и дати. Послушање доноси благодат. И најмање непослушање Старцу, одгони благодат.
Послушање чини чуда; Послушање је смирење; Послушање доноси све дарове. Преко послушања Христос даје молитву. Молитва не спасава; послушање спасава.
Вршиш послушање? Имаћеш благодат Божију; за Рај си. Ђаво се не боји нас. Нас уопште не рачуна. Гледа благодат Божију коју имамо, због послушања, и бежи од нас.
Послушање је оно што доноси и просветљење, и сузе и молитву. Ако немаш послушање, а ово остало имаш – изгубићеш и то што имаш. Колико више поштујеш, волиш Старца, толико више благодати ћеш стећи.
Благодат послушања, као огањ окружује послушника, па ђаво није у стању да му нашкоди. Ако њега нестане, ђаво ће нас уништити.
Богословље је излив молитве. Молитва је излив послушања. Ако имаш послушање, наћи ћеш и молитву, наћи ћеш и богословље! Кад немаш послушања, ништа нећеш наћи, па и то што имаш изгубићеш. Прво, корен, јесте послушање. Послушао си, молитву си нашао. Можда нећеш наћи овог тренутка, наћи ћеш сутра. То зависи од воље Божије; у сваком случају немогуће је да не нађеш. Чак предпоставимо да нећеш наћи, послушање собом све надопуњује.
Молитва извире из послушања, а не послушање из молитве. Послушај сада и касније ће доћи благодат.
Било ко да је Старац, то није важно. Метанија коју чиниш пред Старцем велика је ствар. Ја слушајући старца Никифора, у своје време, доживео сам чудеса.
Старац Јосиф је говорио: Ни свештенство, ни Божанско Причешће, ни умне моитве, ни пост, ни бдење – не спасавају без послушања. Оно што бива по својој вољи, без послушања, односи ђаво…

Јеромонах Јефрем – Светогорац