ПОШАСТ ЕКУМЕНИЗМА – Васељенски патријарх Вартоломеј и папа Фрања договорили одржавање Црквеног сабора 2025. поводом 1700 година Првог васељенског сабора у Никеји


Београд — Васељенски патријарх Вартоломеј и папа Фрања договорили да Црквени сабор на коме ће учествовати великодостојници Истока и Запада, буде одржан 2025. у Изнику.

Vartolomej i papa 2014 0002

Сабор би, како се наводи, био одржан поводом 1.700 година Првог васељенског сабора, јавила је Верска информативна агенција (ВИА).

„То је будући корак ка постизању јединства цркава“, сагласили су се недавно у Јерусалиму васељенски патријарх и папа који, како се наводи, одржавање овог Сабора оставаљају својим наследницима као завет.

На првом васељенском сабору у Никеји (130 километара југоисточно од Цариграда), одржаном 325. године, како истиче патријарх, усвојен је текст „Вјерују“ (Кредо), који је остао важећи до данас.

Иначе, све васељенске саборе сазивали су византијски императори.

Први је сазван од цара Константина Великог. На њему је било 318 учесника.Римског папу заступао је његов легат. Одлуке тог сабора признају и данас све хришћанске цркве.

Извор: Танјуг – http://www.tanjug.rs/novosti/131761/dogovor-patrijarha-vartolomeja-i-pape-o-saboru-2025—.htm