Ново скрнављење: Албанска застава на цркви на Румији, иза свега стоји Мехмет Бардхи

17.06.2014. | Мишљења

 

rumija-danas-5

Чланови Планинарског друштва „Румија“ из Улциња оскрнавили су јуче цркву Свете Тројице на планини Румији изнад Бара. На врху овог храма, наиме, они су поставили заставу Албаније, а исти барјаци у рукама чланова и активиста албанских политичких партија из Црне Горе вијорили су се у читавом окружењу светиње.

Минулих седам дана готово сав Улцињ био је излијепљен плакатима поменутог друштва, са позивом – „Сви на Румију“. Јован Пламенац, надлежни парох барски за цркву на Румији, за портал ИН4С је казао да има сазнања да иза скрнављења цркве стоји Демократски савез, партија на чијем је челу Мехмет Бардхи, а да је улцињско ПД „Румија“ само формални организатор догађаја (организованог излета на Румији).

albanska-zastava-na-rumijskoj-crkvi-danas

„Затечен сам и згрожен овим што се десило. Мехмет Бардхи одавно јавно својата Румију тврдећи да је ријеч о албанској планини. Уколико је ово што се десило покушај освајања територије Црне Горе, у складу са Бардхијевом теоријом, а очигледно јесте, онда Црна Гора треба заиста да се запита колико је она уопште држава и да на ово адекватно реагује – казао је свештеник Пламенац, напоменињући да је и ово прилика да власт примијени Закон о употреби националних симбола и Закон о прекршајима, као што је то недавно чинила у неким другим случајевима.

svi-na-Rumiju-plakat

Он је истакао и како позив са поруком „Сви на Румију“ невјероватно кореспондира са поратним покличом „сви на Трст“ (након Другог свјетског рата).

„Да су жељели заиста кад и сви други да буду на Румији, имали су прилику да нам се придруже прије недјељу дана, када су се бројни Барани и грађани из других крајева Црне Горе у складу са многовјековном традицијом попели на свету планину, на дан Свете Тројице, којој је црква и посвећена – навео је Пламенац. Но, додао је он, очигледно је да су мотиви боравка на Румији сасвим различити, односно једнима (Бардхијевим сљедбеницима) је циљ освајање територије Црне Горе, а другима поштовање и афирмација традиције и међуконфесионалног склада.

Rumija-2014

„Програм“ почео у Остросу

Јучерашње фотографије са Румије које ИН4С објављује, наш портал је преузео са „зида“ фејсбук профила Илира Лешија, за кога се на истом профилу може прочитати да обавља функцију секретара улцињског Института за научна истраживања и развој, а активан је и у ПД „Румија“.

Rumija-danas-8

„Излет“ на Румији чији је званични организатор Лешијева организација, организован је преко Остроса, села у барској општини које насељавају искључиво Албанци, гдје је уједно приређен и одређен „културно-умјетнички“ програм за „излетнике“ који су оскрнавили цркву.

rumija-danas-4

Албанци више пута обијали и скрнавили храм

Црква на Румији скрнављена је више пута до сада. Последњи пут је обијена почетком августа 2012.године, а на њој су исписани графити на албанском језику „Етничка Албанија“ и „Албанска национална армија“, о чему је ИН4С тада такође први извијестио. Починиоци ових недјела, међутим, никада нису приведени правди, иако су фотографије са ликовима и именима актера исто као и овом приликом, јавно публиковане.

Извор: портал IN4S.NET http://www.in4s.net/index.php/novo-skrnavljenje-albanska-zastava-na-crkvi-na-rumiji-iza-svega-stoji-mehmet-bardhi/

Повезани чланци

Васкрс у Бадовинцима и Други дан Васкрса – Беседа владике Максима

Васкрс у Бадовинцима и Други дан Васкрса – Беседа владике Максима

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе! https://www.youtube.com/watch?v=byB1Uo9Thzc На Други дан Васкрса, Свету Архијересјку Литургију је служио Његово Преосвештенство хорепископ новобрдски и панонски Господин Максим. После службе је уприличена трпеза љубави за све...

Гучевска Литија 2017.

Гучевска Литија 2017.

Дана 02.09.2017. лета Господњег, од Бање Ковиљаче до спомен костурнице на Гучеву, биће одржана Литија поводом Гучевске битке, у славу и хвалу Господу и част и пошту нашим часним прецима, који су дали своје животе у Првом светском рату за Крст Часни и слободу златну....

На многаја љета оче Симеоне! Празник Св. Симеона Мироточивог у Бадовинцима

На многаја љета оче Симеоне! Празник Св. Симеона Мироточивог у Бадовинцима

Драги оче Симеоне, Срећна Вам слава и имендан! Да Вас Господ укрепи молитвама Вашег небеског заштитника Св.Симеона Мироточивог, да под окриљем и омофором нашег владике Артемија и даље нашу Православну веру чувате и од јеретика браните и да од Бога Вам поверену духовну...