Вартоломеј: Православци и католици на путу зближавања


„Бежите од паписта као што се бежи од змија.“ Свети Марко Ефески
„Папу да проклињете је ће он бити кривац за све.“ Свети Козма Етолски

Уредништво сајта БСкМ

Вартоломеј: Православци и католици на путу зближавања

ИСТАНБУЛ – Патријарх васељенски Вартоломеј, духовни вођа 250 милиона православних хришћана, изјавио је да ће његов сусрет са папом Фрањом у Јерусалиму допринети приближавању две цркве после поделе која траје скоро 1.000 година.

papa-patrijarh-vartolomej-0001

Сусрет поглавара православне и католичке цркве 25. и 26. маја биће уприличен у знак сећања на историјски сусрест њихових претходника пре 50 година који су покренули дијалог са циљем оконцања поделе хришћанства на две цркве до кога је дошло 1054. године.

„Ми ћемо кроз наше сусрете и молитве рећи да је наша намера да радимо у циљу хришћанског јединства и помирења“, рекао је Вартоломеј.

Иако православна и католичка црква и даље имају различите ставове о кључним питањима, укључујући право свештеника на брак и централизовану власт Ватикана, иде се у правцу боље међусобног разумевања.

То је почело сусретом између папе Павла ВИ и патријарха Атенагоре у Јерусалиму 1964. године, што је био први сусрет између једног папе и православног патријарха за више од 500 година.

После тог сусрета су укинути едикти о међусобној екскомуникацији, а 1965. године је усвојена заједничка католичко-православна декларација о већој хармонији.

Алудирајући на ту декларацију, Вартоломеј је казао да је пут до уједињења и даље дуг, али и да чињеница да је папа Фрања прихватио позив за сусрет у Јерусалиму показује да оба поглавара желе да окончају поделу, наводи АП.

„Не знамо када ће се и како то догодити. Само Бог зна“, изјавио је он.

Извор: Танјуг