Вартоломеј: Православци и католици на путу зближавања

„Бежите од паписта као што се бежи од змија.“ Свети Марко Ефески
„Папу да проклињете је ће он бити кривац за све.“ Свети Козма Етолски

Уредништво сајта БСкМ

Вартоломеј: Православци и католици на путу зближавања

ИСТАНБУЛ – Патријарх васељенски Вартоломеј, духовни вођа 250 милиона православних хришћана, изјавио је да ће његов сусрет са папом Фрањом у Јерусалиму допринети приближавању две цркве после поделе која траје скоро 1.000 година.

papa-patrijarh-vartolomej-0001

Сусрет поглавара православне и католичке цркве 25. и 26. маја биће уприличен у знак сећања на историјски сусрест њихових претходника пре 50 година који су покренули дијалог са циљем оконцања поделе хришћанства на две цркве до кога је дошло 1054. године.

„Ми ћемо кроз наше сусрете и молитве рећи да је наша намера да радимо у циљу хришћанског јединства и помирења“, рекао је Вартоломеј.

Иако православна и католичка црква и даље имају различите ставове о кључним питањима, укључујући право свештеника на брак и централизовану власт Ватикана, иде се у правцу боље међусобног разумевања.

То је почело сусретом између папе Павла ВИ и патријарха Атенагоре у Јерусалиму 1964. године, што је био први сусрет између једног папе и православног патријарха за више од 500 година.

После тог сусрета су укинути едикти о међусобној екскомуникацији, а 1965. године је усвојена заједничка католичко-православна декларација о већој хармонији.

Алудирајући на ту декларацију, Вартоломеј је казао да је пут до уједињења и даље дуг, али и да чињеница да је папа Фрања прихватио позив за сусрет у Јерусалиму показује да оба поглавара желе да окончају поделу, наводи АП.

„Не знамо када ће се и како то догодити. Само Бог зна“, изјавио је он.

Извор: Танјуг

Повезани чланци

Царственост моја мрзи и сматра гнусним то дело (унију)…

Царственост моја мрзи и сматра гнусним то дело (унију)…

Из Пролога за 26. октобар (13. октобар) РАСУЂИВАЊЕ Ништа бедније нема од човека, који у часу беде напусти наду у Бога и прибегне средствима спасавања супротним закону Божјем. Не само да такав човек не успева спасти и поправити свој спољашњи положај, него још и душу...

Екуменистичка олуја Иринеја Гавриловића

Екуменистичка олуја Иринеја Гавриловића

Екуменистичка олуја Патријарха Иринеја, изреченa данас на мосту код Сремске Раче. Prema njegovim rečima, na današnji dan pre 20 godina zločin nad Srbima su počinila braća po veri.  “To su uradila braća s kojima nas vezuje istorija i kultura, braća koja su nam bliska...

Огњен Војводић – Грегоријански глобализам

Огњен Војводић – Грегоријански глобализам

У ери информатике, технолошког напретка космичких размјера, свијету премреженом рачунарским системима, добу биотехнолошког модификовања природе и човјека, програмирања човјекове прошлости и будућности, надања и памћења, стварање гломазног глобалног синкретистичког...