Како су усташе клале и убијале Србе на Ђурђевдан!

ustaški zločini 0002Масакр у Благају, кад је зверски усмрћено око 520 Срба, био је увод за касније злочине усташа на Кордуну, који су често чињени отворено, брутално и масовно

Један од највећих масовних покоља српског становништва у НДХ, које су извршиле усташе, догодио се од 6. до 8. маја 1941. године, кад је зверски усмрћено око 520 мушкараца из Вељуна и околине.

Спекулише се да је крајем априла у врху усташке организације договорено да се убије млинар Јосип Мравунац, по националности Хрват, и његова породица и да се за то окриве Срби из Вељуна. То је требало искористити као повод за један од првих масовних злочина над Србима на Кордуну.

Усташка власт именовала је истражну комисију поводом убиства млинара Мравунца. Међутим, према писању Душана Кораћа (из књиге “Кордун и Банија у народноослободилачкој борби и социјалистичкој револуцији”), загребачки лист “Хрватски народ” објавио је вест да је за убиство крива “чета српских разбојника” који су породицу убили и опљачкали.

Убрзо је почело масовно хапшење Срба. Најпре су похапшени истакнути Срби, а затим и сви од 16 до 60 година, које су усташе затекле. Наводи се да су усташе говориле Србима да уколико се осећају невини, сами дођу у Вељун. Око 520 мушкараца, колико их је било укупно, одведено је у Благај, наводно на саслушање, где су зверски усмрћени.

ustaški zločini 0001

Убијање је трајало три дана, а жртве су бачене на дно једне вртаче. Спекулише се да је један од Срба, Душан Никшић, успео да побегне. Хрвати из Благаја су следећег дана затрпали мртве и разгласили да су Срби одведени на рад у Немачку.

Вељунски масакр био је само увод за касније злочине усташа над Србима. Они су често чињени отворено, брутално и масовно. Према евиденцији Државне комисије за попис жртава рата, од фашиста је у Вељуну страдало укупно 768 људи, а на целој територији Кордуна број жртава фашизма током Другог светског рата износи више од 27.000 људи.

Након рата, жртве су ископане и премештене у костурницу, спомен-обележје. Међутим, становници хрватског Благаја спречили су 2000. комеморативни скуп Срба у Вељуну, који је требало да буде одржан поводом страдања српских цивила које су убиле усташе тог 6. маја 1941.

Следеће године, непознати починиоци разбацали су цвеће и свеће које је било постављено на спомен-костурницу жртвама усташког покоља, мокрили су на спомен-обележје и оскрнавили га тако што су га ишврљали спрејем написавши слово „У“ с крстом.

Споменик у селу Вељун, на путу Карловац-Слуњ, оскрнављен је и 2006. кад су вандали однели 14 металних плоча са исписаним именима убијених цивила.

Повезани чланци

Бог ме је спасио да свијету причам гдје сам била и што сам видјела – Марија Почуча

Бог ме је спасио да свијету причам гдје сам била и што сам видјела – Марија Почуча

Милица Матић, рођена Почуча из Дивосела записала је потресну, истиниту причу, казивање своје мајке Марије Почуча, Вујканове која је са 75 својих комшија Дивосељана бачена у Јарчју јаму на сјеверном дијелу Велебита 06.08.1941. године у вријеме покоља српског народа у...

Не заборавимо “савезничко” бомбардовање Београда на Васкрс 1944.

Не заборавимо “савезничко” бомбардовање Београда на Васкрс 1944.

''Они које сматрамо да су нам данас пријатељи САД, ЕУ и Ватикан, никада нам нису мислили добро. Као што данас све чине да униште Србију и Србски народ, то су чинили и у Другом светском рату!''уредништво сајта БЕОГРАД – Навршава се 69 година од највећег савезничког...

78 ДАНА ЗЛА: Погледајте руски филм о бомбардовању Србије! (ВИДЕО)

78 ДАНА ЗЛА: Погледајте руски филм о бомбардовању Србије! (ВИДЕО)

Ексклузивни документарац дело је српкиње Јелене Милинчић и американке Аниссе Наоуаи које су разговарале са сведоцима трагичних догађаја из кобне 1999. године када је страдало више од 2.000 цивила, укључујући и 88 деце БЕОГРАД – На годишњицу НАТО агресије на СРЈ 24....