ЕКСКЛУЗИВНО: КОМУНИСТИЧКО ЈЕВАНЂЕЉЕ

pijade tito

У наставку доносимо прекуцани и скенирани документ из Војног Архива

(Речи Моше Пијаде на антифашистичком конгресу 1942.г. у Бихаћу)

 

„… има много да се ради. Ми морамо цео народ привући на нашу страну ако желимо да побиједимо у рату. Тешко је то постићи у једној сељачкој земљи као што је ова наша земља, јер овде нема оних незапослених маса у градовима и нема тешких индустрионих радника. Сељачке земље морају се прво припремити да буду приступачне комунистичкој идеји. Потребно је зато створити толико много бескућника, да они бескућници буду већина у држави. Стога ми морамо да палимо. Али ми то морамо радити паметно, нека други место нас пале: намамићемо Немце у село, припуцаћемо па ћемо се повући. Немци нас неће наћи али ће из освете да попале села. Онда ће нам сељаци, који тако остану без крова, сами доћи и ми ћемо имати народ уза се па ћемо на тај начин постати господари ситуације.

Они који немају ни куће ни земље ни стоке, брзо ће се и сами прикључити нама, јер ћемо им ми обећати велику пљачку. Теже ће бити са онима који имају неки посјед. Њих ћемо повезати узсе предавањима, позоришним представама и другом пропагандом. Ми морамо из домаћинских кућа мобилисати барем по једног из сваке породице. Организоват ћемо многе нападе и тако стално изазивати окупатора на репресије над народом, нека пале села и нека убијају нејач. Народ ће нам овде сам долазити и ми ћемо се бројно појачавати за хиљаде и хиљаде бораца. Тако ћемо постепено проћи кроз све покрајине.

Сељак, који поседује кућу, земљу и стоку, радник који прима плату и има хлеба, за нас ништа не вреди. Ми од њих морамо начинити бескућнике, пролетере, њихова ће мржња расти против оних који имају ма какав  посед, а ми ћемо ту њихову мржњу подстицати до фанатизма, до лудила. Само бескућници су неустрашиви и у стању да приме и прихвате ову нашу очајничку борбу, јер они немају шта да изгубе. Тако ћемо постепено да створимо пролетерску војску, онакву каква нам је за ову нашу борбу неопходно потребна.

Само несрећници постају комунисти, зато ми морамо несрећу стварати, масе у очајање бацати. Ми смо смртни непријатељи сваког благостања, реда и мира“.

Ето нека зна и Бог и свет, каква је комунистичка борба и какви су комунистички циљеви. Не треба након овога никакво више објашњење. Комунисти су од почетка њихове злокобне акције па до данас свесно поступали по овоме њиховоме плану и програму. Дилеме ове њихове „народно ослободилачке борбе“ јесте пакао! Погорела села, рушевине, смрт, беда и страхота.

Ми, Југословенска Војска у Отаџбини, под водством нашег Министра Војске, Морнарице и Ваздухопловства, армијског џенерала ДРАЖЕ МИХАЈЛОВИЋА, бранимо народ и земљу од оваког ада и напасти: и од окупатора и од домаћих изрода и издајица, усташа и комуниста.

Нека добро упамти и Тито и Мошо, да је наш честити сељачки народ презрео њихове мрачне намере. Њима смрт, наша је победа.

Дижите се браћо против црног мрака. У борбу против комуниста до њиховог потпуног истребљења.

С ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ

СЛОБОДНЕ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ПЛАНИНЕ

ИЗ ГОРСКОГ ШТАБА ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ВОЈСКЕ У ОТАЏБИНИ

Извор и опрема: СРБИ НА ОКУП

Mosa Pijade

 

Повезани чланци

Бог ме је спасио да свијету причам гдје сам била и што сам видјела – Марија Почуча

Бог ме је спасио да свијету причам гдје сам била и што сам видјела – Марија Почуча

Милица Матић, рођена Почуча из Дивосела записала је потресну, истиниту причу, казивање своје мајке Марије Почуча, Вујканове која је са 75 својих комшија Дивосељана бачена у Јарчју јаму на сјеверном дијелу Велебита 06.08.1941. године у вријеме покоља српског народа у...

Како су усташе клале и убијале Србе на Ђурђевдан!

Како су усташе клале и убијале Србе на Ђурђевдан!

Масакр у Благају, кад је зверски усмрћено око 520 Срба, био је увод за касније злочине усташа на Кордуну, који су често чињени отворено, брутално и масовно Један од највећих масовних покоља српског становништва у НДХ, које су извршиле усташе, догодио се од 6. до 8....

Не заборавимо “савезничко” бомбардовање Београда на Васкрс 1944.

Не заборавимо “савезничко” бомбардовање Београда на Васкрс 1944.

''Они које сматрамо да су нам данас пријатељи САД, ЕУ и Ватикан, никада нам нису мислили добро. Као што данас све чине да униште Србију и Србски народ, то су чинили и у Другом светском рату!''уредништво сајта БЕОГРАД – Навршава се 69 година од највећег савезничког...