Свети Николај Србски: Против Екуменизма

Од господина Живка Ковановића Уредништву је стигло Мисионарско писмо Владике Николаја под бројем 46, са указивањем на неке аспекте актуелне за наше време. Наслов и истакнута места у тексту потичу од г. Живка К.

Уредништво

Св. Николај Србски

Свети Владика НИКОЛАЈ Жички
МИСИОНАРСКА ПИСМА

ПРОТИВ ЕКУМЕНИЗМА

46. Писмо: Господину Скоту, американском унитаријанцу,
који се буни против Свете Тројице

На клизавом путу политике, на коме сте се нашли, није чудо што Ви негодујете против хришћанске науке о Светој Тројици. Ваша унитаријанска секта није ни заснована на тежњи за чистом истином него на тежњи за измирењем свих вера у свету. Па како је тешко уједначити планину с долином, то се Ви љутите на планину. Јер Вама се чини – сасвим погрешно – да је спасоносније планину спустити него низину узвисити. При свем том Ви тврдите, да ваша секта верује у Исуса Христа.

Ако Ви верујете у Исуса Христа, како онда можете тежити да измирујете и изједначујете истину са неистином? Је ли Вам тај пут Христос указао? Је ли Он мирио Своју науку са римским идолопоклонством, црначким фетишизмом, индијским нихилизмом и мртвим јудејским фарисејством? Очигледно не. И апостол Христов одлучно устаје против Вас говорећи: Какву заједницу има видјело с тамом? Како ли се слаже Христос с Велијаром (ђаволом)? Знајте, да свет не распиње на крст онога ко мири истину с неистином, и светлост са тамом, и добро са злом. А Христа је свет распео на крст, јер није уједначавао, није мешао, није са истином политизовао. Јасно је, дакле, да Ви не верујете у Исуса Христа.

Покушајте само, да у ма којој области обичне науке мирите и уједначујете открите истине са полуистинама или неистинама, и видећете на какав ћете отпор наићи. Рецимо, да електричну светлост уједначујете са светлошћу лојане свеће; или округлину земаљске планете са пљоснатошћу. Или узмите обичан догађај из искуства. Рецимо, два се човека препиру: један човек здравих очију каже, да је видео три орла под облацима, а други слабијих очију рекне, да он није видео ниједног орла. Ако сте разумни, Ви ћете испитати вид свакога од њих, па ћете поверовати видовитијем. Али пошто Вашој секти није до истине него до измирења и уједначења, то ћете Ви рећи оној двојици: пошто ја уопште нећу да дижем свој вид у висину и испитујем, то је најбоље да се вас двојица измирите, да узајамно попустите, и да сложно кажете, да сте обојица видели само једног орла под облацима!

То је Ваш пут, Ваша наука, Ваша политика. Свет није пошао за вашом сектом, као што су њени оснивачи мислили. Остали сте до данас једна малобројна и незнатна секта у хришћанском свету као хрид у мору. Зашто? Зато што иако је људима много стало до мира још им је више стало до истине.

А истина о Богу јединоме у три лица дошла је свету по откривењу од Највидовитијег, од Сина Божијег Исуса Христа. Три лица, без наличја. Три лица, једна личност. Ова фина и узвишена Стварност не да се никад измирити и уједначити са грубим и ниским призрацима.

Дух истине нека Вас осветли.

преузето:eparhija-prizren.org

Повезани чланци

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

НЕБЕСКА ЛИТУРГИЈА Хај, шта се оно чује из даљине:Дал су вјетри, дал су вихорови,Ил шуморе горе јаворове,Ил са земљом трава разговара,Ил пјевају на небеси звијезде? Нит су вјетри, нит су вихорови,Нит шуморе горе јаворове,Нит са земљом трава разговара,Нит пјевају на...

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Морална процена неких видова разоноде ОЦИ И УЧИТЕЉИ ЦРКВЕ О ПОЗОРИШНИМ ПРЕДСТАВАМА И ЗАБАВАМА Хришћанин има свету обавезу да строго прати и осматра да ли му је све потпуно корисно, да ли све служи његовом морално-духовном узрастању и напредовању, да ли поседује неку...

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

Поуке светог Арсенија Кападокијског везано за прилике у којима треба читати поједине Псалме Приликом сађења стабала или лозе, да би донели плодове. Да би Господ просветлио оне који иду на сабор (на зборове). Да се зло одагна од људи, како не би неправедно мучили своје...