Митрополит Августинос Кандиотис: Молите се и видећете чуда


митрополи а.к.

Ако дођу прогони, да ли ће Грчка имати живе Хришћане?

Одговор о. Августина: Дете моје, «немогуће људима је могуће Богу». Од нас тражи велике ствари Бог и за велике ствари смо створени. Уколико имамо веру величине зрна, даће нам снагу Бог. Када неко помисли, шта су били ученици? Хвата те вртоглавица. Ученици су били само дванаест рибара, али су променили цео свет. Дај ми такве сараднике да потресем екумену. То је питање вере. Ујутру када се пробудите, да ли се помолите? Читате ли Свето Писмо? Појете ли Богу? Молите се децо, «непрестално се молите» и видећемо чуда. У вашем животу ћете видети чуда децо. (Митрополит Флорине о. Августин Кандиотис 13-9-1987).

Питање: Да ли се човек рађа лукав или постаје такав?

Одговор: Уколико дође благодат Божија дете моје, искорењује страсти и мења се човек. Сећате ли се онога аскете, када је видео да премештају једног злочинца, молећи је рекао: « Да ме није ојачавао и осветљавао Бог, то што је учинио овај човек и горе би починио ја». Бог да нас сачува. Будимо скрушени и тражимо благодат Божију. (Камп, 1994).

Када човек има највећа искушења?

Искушења, од часа када се роди човек па све до часа када умире, непрестално муче човека. Искушаоница је овај живот. Ко је то рекао? Јов. «У свету ћете имати невоље али храбрите се, ја сам победио свет» , рекао нам је Христос. Ако ли вас упита неко, која и када су највећа искушења човека, рећи ћете? Има и младост искушења, олуја, невоља и непогода али виче «Господе, спаси ме». Међутим, старост је гора, јер тада нечастиви се више бори против човека, са разноразним помислима и на разне начине. Кажу за једнога подвижника, који је живео у пустињи, када се приближавао крај његовог живота, само му је неколико минута преостало, пришао му је нечастиви и рекао му: «Победио си ме и сада ћеш ме се ослободити». А подвижник је одговорио: « И један минут само да ми остане, нисам сигуран. И једна минута да ми преостане, постоји опасност». Последње секунде човекова живота имају највећу важност. И ми како се приближавамо крају нашега живота, имамо велику потребу за вашим молитвама. Молимо вас да се молите за нас, да не осрамотимо света оруђа. Као што сам вам већ рекао, нечастиви највише напада старце. Зато ретко видиш старца мудрог, верног, врлог и посвећенога. Зато, дакле, настојим да вам укажем да имам потребу од ваших молитви. Желим да верујем да се молите за нас, а ради ваших молитви сам доспео ту где јесам.

 (Камп, 1-8-1984)     http://www.augoustinos-kantiotis.gr