Друга редовна годишња скупштина удружења СНО „СРБИ НА ОКУП!“

У складу одлуке са 18. Редовне седнице Свесрпског Националног већа и са благословом Његовог преосвештенства епископа рашко-призренског и косовско-метохијског у егзилу г.г. Артемија Друга редовна годишња скупштина „Срби на окуп!“ одржана је у суботу 23. новембра 2013. године са почетком у 10 часова у манастиру Св. Јована Крститеља у Љуљацима.

skupstina-srbi-na-okup

Оно што морамо истаћи је присуство великог броја скупштинара из Србије и Републике Српске, забринуте браће и сестара неодрживим стањем Срба на Косову и Метохији, издајом државе и СПЦ која се огледа у позиву патријарха и узурпатора епархије рашко-призренске Теодосија да Срби изађу на шиптарске изборе. Такође забринути су били и стањем Срба у другим српским земљама, протеривањем српског језика и писма, као и све већим присуством јереси екуменизма. Али окупљени око духовног пастира Владике Артемије током целе Скупштине је владао дух једне велике православне породице, пун љубави, слоге и заједништва.

vladika-skupstina

Седница је започела молитвом и обраћањем Његовог преосвештенства епископа рашко-призренског и косовско-метохијског у егзилу г.г. Артемија. Након тога је започео радни део Скупштине статутарним тачкама у којима је било неопходно скупштинско доношење одлука. Уследила је дискусија која се највећим делом односила на тренутна дешавања у нашој  јужној покрајини Косову и Метохији, а затим гласање о предложеним изменама Програма, Статута и даљим смерницама рада Удружења као и Извештају о раду „Срба на окуп“ у протеклом периоду. Скупштина је завршена усвајањем Закључака, а на крају је завршну реч дао наш духовни пастир Владика Артемије.

Закључци друге редовне годишње Скупштине „Срби на окуп“

  1. СНО „Срби на окуп“ одбацује резултате сепаратистичких и противуставних квази избора на КиМ а подржава и признаје успех бојкота истих од стране србског народа са севера наше свете покрајине.
  2. Централна власт Републике Србије, која треба да заступа и брани србске националне и државне интересе, вишеструко и најгрубље је прекршила Устав Републике Србије (по издвојеном мишљењу троје храбрих и часних судија Уставног Суда) чиме је учинила дело велеиздаје и изгубила легитимитет да даље заступа и брани србску државу и народ. Имајући то у виду а због насилног кршења међународног права и НАТО-шиптарске агресије на Србију, кршења резолуције УН 1244, кршења Устава Републике Србије, кршења народне референдумске воље на северу покрајине и због тога што је КиМ неотуђиви део Србије – позивамо Привремену Скупштину АП КиМ, као једину преосталу легалну и легитимну политичку институцију србског народа и државе Србије на КиМ, да одбаци све до сада постигнуте антиуставне и антидржавне тзв. споразуме Београда и „Приштине“ и да што пре званично прогласи КиМ окупираном србском територијом.
  3. Са жаљењем констатујемо да се званична СПЦ по први пут у својој историји отворено ставила на страну осведочених непријатеља Србства и Србије кроз јавни позив недостојног Патријарха Иринеја (из Пећке Патријаршије!) и узурпатора Теодосија, Србима да изађу на ове антисрбске изборе. Закључујемо да су они овим поступком прешли црвену линију и напустили Свето-Лазаревски Завет и браник отаџбине и свесно се приклонили пролазном царству земаљском и његовим моћницима, у лику велеиздајничког београдског режима и Западно-шиптарских окупатора. Пошто није било никакве реакције Синода и Сабора, у кључном моменту, на оволику саблазан, постало је сасвим јасно да је званична СПЦ својим ћутањем узела учешће у издаји и напуштању колевке србске духовности и отачаства са све седиштем србске Цркве у Пећи. Ако накнадно и буде какве реакције у покушају да се издаја прикрије, или ублажи, сматраћемо то за лицемерну, неправовремену и неодговарајућу реакцију и став. Многи обманути Срби су пошли на гласање правдајући се да их позива Патријарх и Црква. Србска јерархија не само да се није противила, не само да је била по страни, него је авај јавно позивала и агитовала на издају Србије и заокруживање сепаратистичке творевине „Републике Косово“, кроз укидање србских и инсталирање шиптарских институција. Косово је грдно судилиште и тешко ономе кроз кога долази саблазан.
  4. О значају духовно-националног и политичког потреса у актуелној Косовској драми на северу покрајине, сведочи и вишеструки земљотрес који се десио на сам дан поновљених „избора“ ујутру, са епицентром у К. Митровици, као и више поновољених наредних дана, на целом северу покрајине. Да се ствари озбиљно колебају и попримају забрињавајуће и судбоносне размере за Србе и Србију виде сви који имају родољубиве очи да виде а Бог свише пројављује знамење и опомену. Знамење и укрепљење да Срби имају праву веру у Јединог Истинитог Бога и да је Он итекако укључен у дешавања око Косова и Метохије, да чује вапаје свог напаћеног народа и не оставља га незаштићеног пред тако бројним и моћним противницима. Опомену за оне Србе који гледају само свој лични интерес, који су слепи или су навукли режимску копрену на очи и свим осталим србским крвницима и осионим отимачима да не ратују само против малих и од свих напуштених родољубивих Срба, већ и против Правде, а Бог је у правди а не у сили.
  5. У складу са нашим називом, који сажето говори о карактеру и циљу наше организације, а имајући у виду критично угрожен положај нашег КиМ и србског живља на њему, у преосталом делу Србије и у свим деловима бивше Југославије, братски и вапајно се обраћамо свеколиком Србству, и позивамо све родољубиве Србе, организације, удружења и медије, како у матици тако и у расејању на свесрбско окупљање и уједињење у један једини национално-патриотски сабор. Ако нас сада КиМ не сабере, ко ће и кад? Запамтимо да само саборно окупљени, под једним барјаком, можемо да се уз Божју помоћ и благослов, организовано и озбиљно супротставимо свима који усрдно раде против Србства и Србије.

Како радили, тако нам Бог помогао

СНО “СРБИ НА ОКУП”

Погледајте снимак скупштине

[youtube_sc url=“http://www.youtube.com/watch?v=Ctd6k28XWKE“]

Повезани чланци

Помозимо мајци и сестри да обиђу гроб србског добровољца у Донбасу

Помозимо мајци и сестри да обиђу гроб србског добровољца у Донбасу

Мајка и сестра хероја Новорусије Владимирова Станимировић спремају се на пут у Донбас 19. марта, како би обишле гроб свога сина и брата, а такође како би упознале његову супругу и дете које је оставио иза себе. Потребна су средства за пут. Помозимо мајци и сестри...

О празнику Хелоувин (Halloween) – Ноћ вештица

О празнику Хелоувин (Halloween) – Ноћ вештица

Сад је доба године када се секуларно друштво у коме живимо припрема за празник Хелоувин (Ноћ вештица). Пошто смо већина нас или однедавно православни или одскора познајемо наше Православље, апсолутно је неопходно да пажљиво размотримо сваки вид нашег учешћа у овом...

Свети Цар Николај Други Романов- Чист пред Богом и народом

Свети Цар Николај Други Романов- Чист пред Богом и народом

''Ако сам ја сметња за срећу Русије и ако ме све друштвене силе које су сада на њеном челу моле да напустим престо, ја сам спреман да то учиним, спреман сам не само да се одрекнем царства, него и да свој живот дам за Отаџбину," говорио је Цар. Последњи руски цар...