Српско удружење ЋИРИЛИЦА – Београд – ПРОТЕСТ

Српско удружење ЋИРИЛИЦАБеоград

у име више хиљада својих чланова и следбеника  објављује

ПРОТЕСТ

поводом нецивилизованог понашања и гажења људских, грађанских и националних  права, које се спроводе у Хрватској према српском народу, његовом језику и  писму, као и свеукупној нематеријалној и материјалној баштини  Срба.

Подсећамо да је наци-фашистичка  Независна Држава Хрватска 1941. г. почела геноцид над Србима забраном ћирилице, да је од тада до 1945. г. побила око милион ненаоружаних и невиних Срба: деце, жена и стараца.

Такође указујемо на чињенице да је Хрватска држава од 1941-1945. и од 1991-1995. срушила више стотина базних објеката српске културе, да би после протерала више стотина хиљада Срба са њихове исконске територије, без материјалне одштете и права на повратак.

Стога удружење ЋИРИЛИЦА

ТРАЖИ

од свих политичких чинилаца Европе и света, а посебно Европске уније, чији је Република Хрватска пуноправни члан,  да оштро реагују према  виновницима  затирања  основних људских права и слобода.  У супротном, разумећемо да  је Европска унија престала да баштини европске вредности или да те вредности  не важе  за припаднике српског народа.

С тим у вези ово удружење

ОПОМИЊЕ

Републику Хрватску да мора дати Србима сва ускраћена права која већ 150 година уживају Хрвати у српској држави,  јер је и феудална Аустријска царевина дозвољавала Србима јавно коришћење писма и језика, који управо по уласку у Европско унију Хрватска забрањује или толерише забрану.

Удружење ЋИРИЛИЦА посебно

НАПОМИЊЕ

да се мора осујетити намера  Хрватске да остане при наци-фашистичком становишту као чланица Европске породице народа будући да крши и руши Повељу Савета Европе.

Удружење ЋИРИЛИЦА такође

ЗАХТЕВА

да државни органи Републике Србије  код међународних институција предузму одговарајуће  мере и подигну свој глас ради заштите људских и националних права српског народа, као и да се питање терора над српским писмом (као најстаријим  европским писмом)  стави на дневни ред Савета безбедности и Савета Европе.

 

У Београду,                                                   за Управни  одбор удружења

6. септембра 2013. године                   Миодраг Којић, потпредседник

Повезани чланци

Помозимо мајци и сестри да обиђу гроб србског добровољца у Донбасу

Помозимо мајци и сестри да обиђу гроб србског добровољца у Донбасу

Мајка и сестра хероја Новорусије Владимирова Станимировић спремају се на пут у Донбас 19. марта, како би обишле гроб свога сина и брата, а такође како би упознале његову супругу и дете које је оставио иза себе. Потребна су средства за пут. Помозимо мајци и сестри...

О празнику Хелоувин (Halloween) – Ноћ вештица

О празнику Хелоувин (Halloween) – Ноћ вештица

Сад је доба године када се секуларно друштво у коме живимо припрема за празник Хелоувин (Ноћ вештица). Пошто смо већина нас или однедавно православни или одскора познајемо наше Православље, апсолутно је неопходно да пажљиво размотримо сваки вид нашег учешћа у овом...

Свети Цар Николај Други Романов- Чист пред Богом и народом

Свети Цар Николај Други Романов- Чист пред Богом и народом

''Ако сам ја сметња за срећу Русије и ако ме све друштвене силе које су сада на њеном челу моле да напустим престо, ја сам спреман да то учиним, спреман сам не само да се одрекнем царства, него и да свој живот дам за Отаџбину," говорио је Цар. Последњи руски цар...