Свети Оци о последњим временима

  • Знај да ми морамо да служимо Богу, а не времену. (Св. Атанасије Велики)
  • Ако знаш знаке антихриста, немој их држати само за себе, већ их сваком  саопштавај нештедимице (Св. Кирило Јерусалимски).
  • Треба бити будан и опрезан, јер је антихристов долазак близу… Погледајте колико је много различитих пророчанстава за крај нашег века и ни једног за следећи век! Да ли је то због тога што њега неће ни бити? Наше време је посебно… (Преподобни Лаврентије Черниговски).
  • И мјесто мириса биће смрад, и мјесто појаса распојасина, мјесто плетеница ћела, мјесто широких скута припасана врећа, а мјесто лепоте огорјелина (Исаија 3, 23).
  • Тражите у свему велики смисао. Сви догађаји који се око вас и са вама одигравају, имају смисла. Ништа се не догађа без разлога (Преподобни Нектарије Оптински).
  • Ако власт наређује нешто супротно Божијој вољи – не слушајте власт. Нама је речено, нема власти која није од Бога; међутим, често заборављају шта следи после тога, заправо: све што од Бога исходи је добро устројено; дакле, дајте нам власт добро устројену, и ми јој се нећемо противити (Блажени Августин).
  • Међутим, када ми чујемо: дајте ћесару ћесарево (Матеј, 22, 21), разумеј под тим само то што нимало не штети благочестију; све супротно благочестију није само порез ћесару, већ и порез и оброк ђаволу! (Свети Јован Златоусти).
  • Да не помисле као да ја тврдим да сваки мир треба неговати. Јер знам да постоји предивно разногласје и најпогубније једномислије; но, треба волети добар мир, који има добар циљ и који сједињује са Богом. Када је реч о очигледном бесчашћу, тада што пре треба ићи на огањ и мач, не гледајући на захтеве времена, владара и уопште било чега, него се приобшавати са лукавим квасцем и припајати се са оболелима. Најстрашније је бојати се било чега више него Бога и због те бојазни да служитељ Истине постане издајник учења вере и Истине (Свети Григорије Богослов).
  • Ничега се не бојте, макар сви кренули на вас, јер Господ је иза вас! Ваша Мајка је Сама Царица Небеска, а по Њој се све управља! (Преподобни Серафим Саровски).
  • Будите трезвени и бдите, јер супарник ваш, ђаво, као лав ричући ходи и тражи кога да прождере. Њему се противите утврђени вером, знајући да се таква иста страдања догађају вашем братству по свијету.(1 Петрова, 5, 8-9).
  • Свет или човечанство неће познати антихриста, оно ће га признати за Христа, прогласиће га Христом. Из тога следи: кад се разнесу гласине, кад се почне ширити и појачавати прича о доласку Христовом, то ће бити поуздан показатељ да се јавио антихрист и да је почео да врши предодређено му и допуштено служење (Свети Игњатије Брјанчанинов).
  • Антихрист ће бити прихваћен веома брзо, без размишљања (Свети Игњатије Брјанчанинов).
  • Јер ако се човек покаже макар мало безбрижан, биће лако подвргнут нападима и постаће плен знамења змије лукаве и хитре. И такав неће бити на Суду поштеђен. Тамо ће се открити да се он добровољно предао мучитељу… Сви који приме печат антихристов и који се поклоне антихристу као благому богу, неће имати никакве части у Царству Христовом, , већ ће заједно са змијом бити бачени у геену (Преподобни Јефрем Сирин).
  • Улазећи у почетак зла, не реци себи: оно ме неће победити. Колико си ти уведен, толико си већ и побеђен. И то треба знати, да мала сагрешења ђаво представља још мањим, јер другачије он не би могао привести до већих сагрешења – каже преподобни Марко Подвижник. Лагано побеђен у ситницама, биће побеђени и у великом. Ко побеђује у ситницама и у великом ће показати храброст у Господу (Свети Игњатије Брјанчанинов).
  • Колико пута – рекао је свети Тихон Вороњешки – грешник пристаје на грех са којим се пристрасно свезао, толико се пута и срцем одрекао Христа (Свети Игњатије Брјанчанинов).
  • Будите пажљиви. Трудите се да посећујете Божије храмове док су они још наши, ускоро се туда неће моћи ходити, све ће се променити. Само изабрани ће то увидети (Преподобни Кукша Одески).
  • Иако ће се име Христово чути свуда около, и свуда ће бити видљиви храмови и чини црквени, али је све то само наизглед, унутра је истинско одступништво… Разуме се само по себи, да ако он (антихрист)произведе широко одступање од хришћанства, да ће узети са хришћанима и храмове! (Свети Теофан Затворник).
  • И у последња времена ће се истински хришћани прогањати а стари и немоћни нека се макар и за точкове хватају и беже са њима (Преподобни Лаврентије Черниговски).
  • Мислите ли да сам дошао да мир дам на земљи? Не, кажем вам, него раздељење. Јер од сада ће петоро у једној кући бити раздијељени: троје против двоје и двоје против троје (Лука, 12, 51-52).
  • А ти бирај једно од двоје – или земаљско или небеско (Преподобни Лаврентије Черниговски).

“Почајевски листићи” – превео Ранко Гојковић

Повезани чланци

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

НЕБЕСКА ЛИТУРГИЈА Хај, шта се оно чује из даљине:Дал су вјетри, дал су вихорови,Ил шуморе горе јаворове,Ил са земљом трава разговара,Ил пјевају на небеси звијезде? Нит су вјетри, нит су вихорови,Нит шуморе горе јаворове,Нит са земљом трава разговара,Нит пјевају на...

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Морална процена неких видова разоноде ОЦИ И УЧИТЕЉИ ЦРКВЕ О ПОЗОРИШНИМ ПРЕДСТАВАМА И ЗАБАВАМА Хришћанин има свету обавезу да строго прати и осматра да ли му је све потпуно корисно, да ли све служи његовом морално-духовном узрастању и напредовању, да ли поседује неку...

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

Поуке светог Арсенија Кападокијског везано за прилике у којима треба читати поједине Псалме Приликом сађења стабала или лозе, да би донели плодове. Да би Господ просветлио оне који иду на сабор (на зборове). Да се зло одагна од људи, како не би неправедно мучили своје...