Свети Николај Србски-Врлине Родољубља

Нека нам школа буде са ВЕРОМ.
Политика са ПОШТЕЊЕМ.
Војска са РОДОЉУБЉЕМ.
Држава са БОЖИЈИМ БЛАГОСЛОВОМ.

“Нека се сваки врати Богу и себи, нека нико не буде ван Бога и ван себе,
да га неби поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Нека се свак ко је Србски родољуб труди да задобије Царство Небеско, којим се једино може одржати царство земаљско на дуже време!”

СРБИНЕ! Твоја Србска врлина мора бити – верност.Буди у цркви Православној веран БОГУ својих Светих предака.Буди у Светосавском родољубљу веран свом ОТАЧАСТВУ. Буди у домаћинској одговорности веран својој ПОРОДИЦИ. Без Бога, без отачаства и без породице, ти си нико и ништа. И зато :Чувај своју веру Православну, Брани своје Србско отачаство, Негуј домаћински своју породицу.

СРБКИЊО! Смерност и верност – твоји су украси. Без њих не можеш бити ни девојка ни мајка. Без твоје оданости Богу и породици није могућ опстанак Србске нације. Знај да си потомак племенитих и славних Србкиња које су понос и украс наше историје. БУДИ И ТИ ПОНОСНА НА СВОЈЕ СРБСКО ПОРЕКЛО И УКРАШЕНА НАЈЛЕПШИМ ВРЛИНАМА.

СВЕШТЕНИЧЕ! Слуга си Бога Живог и Истинитог и чувар националних светиња. Од твоје пожртвованости, честитости и Богобојазности зависи много у животу Србског отачаства. Ти си духовни светионик своје нације. Без пламтећег жара твог Благоверја твоји ближњи залутаће и потонуће у мрачним таласима општег безверја и зловерја. Буди свима и свагда непоколебиви пример Православног Богољубља и Србског родољубља.

ВОЈНИЧЕ! Окосница си снажне Србске државе. Мораш бити понос својим савременицима и безбедност потомцима. Твоје име је неустрашивост, а презиме витештво. У тебе су упрте очи свих Светих Србских ратника који са вером у Бога бранише Крст Часни и Слободу Златну. То је и твоја најпреча дужност.Слава Србског оружија не сме да потамни у твојим рукама.

ПОЛИЦАЈЧЕ! Ти си оличење националне безбедности и Србског реда и поретка. Ти си чувар сигурности својих ближњих. Честити те морају поштовати, а нечасни се морају бојати твоје праведне силе.Само твоја искрена вера у Бога Правде може учинити да будеш прави и праведни Србски полицајац.

СЕЉАЧЕ! Ти си благословени темељ србског домаћинског поретка.Без тебе и твојег рада, Србија је јадна и гладна.Проклет је свако ко злоупотребљава твоју муку и напор.Теби не требају ни комунисти ни демократе – треба ти правда и истина.

РАДНИЧЕ! Твој труд има смисла само ако изграђује твоју породицу и јача твоју нацију.Србству треба твој благословени рад, а не свађе и лажљиве приче јалових партијаша.Без вере у Бога и снажне националне свести бићеш увек претворен у слепо оруђе неверника.

Повезани чланци

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

Небеска Литургија, Свети Владика Николај охридски и жички

НЕБЕСКА ЛИТУРГИЈА Хај, шта се оно чује из даљине:Дал су вјетри, дал су вихорови,Ил шуморе горе јаворове,Ил са земљом трава разговара,Ил пјевају на небеси звијезде? Нит су вјетри, нит су вихорови,Нит шуморе горе јаворове,Нит са земљом трава разговара,Нит пјевају на...

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Оци и учитељи Цркве о позоришним представама и забавама

Морална процена неких видова разоноде ОЦИ И УЧИТЕЉИ ЦРКВЕ О ПОЗОРИШНИМ ПРЕДСТАВАМА И ЗАБАВАМА Хришћанин има свету обавезу да строго прати и осматра да ли му је све потпуно корисно, да ли све служи његовом морално-духовном узрастању и напредовању, да ли поседује неку...

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

КАДА СЕ КОЈИ ПСАЛАМ ЧИТА

Поуке светог Арсенија Кападокијског везано за прилике у којима треба читати поједине Псалме Приликом сађења стабала или лозе, да би донели плодове. Да би Господ просветлио оне који иду на сабор (на зборове). Да се зло одагна од људи, како не би неправедно мучили своје...