Прослава Видовдана 2013. и Видовданска Литија

Беседа Владике Артемија на Видовдан 2013. године

„У име Оца и Сина и Светога  Духа.
Видовдан и Косово јесу две речи, браћо и сестре, које чине стожер за цео српски народ, ма где се он налазио. Видовдан и Косово повезују нас кроз сву нашу историју, од онога првога Видовдана 1389. Године па до дана данашњега, када је Свети кнез Лазар са својим витезовима, војницима и целим српским народом приволео се царству небескоме, јер „Земаљско је за малена царство, а небесто увек и довека.“
Од тада Видовдан и Косово су огледало српско. У њему се огледа свака генерација нашега народа и сваки појединац посебно. Према томе какав је његов однос према Видовдану и Косову, тако је он задобијао своју вредност, свој вечни идентитет. Ако један народ има идентитет изражен у две речи, то је српски народ који свој идентитет познаје и препознаје у две речи: Видовдан и Косово.
Тако је било вековима. И у најтежа времена турскога ропства пет стотина година и после њега, у сваком страдању, у ствари је понављан српски Видовдан. И данас, и данас ми доживљавамо свој Видовдан.
Али, данашњи Видовдан, браћо и сестре, разликује се од онога првога Видовдана и од свих осталих до сада Видовдана јер сви Видовдани до сада били су определење нашега народа за вечне вредности, за оне идеале које је Господ Христос оставио у свом Јеванђељу, а које су сажете у једној речи: „КРСТ“, и у другом идеалу у који је цео свет сажео своје идеале у једну реч, то је: „СЛОБОДА“. За тај циљ српски народ увек се борио, најпре за КРСТ ЧАСНИ, па СЛОБОДУ ЗЛАТНУ. Крст часни означава нашу православну веру, а слобода, пре свега, подразумева слободу свакога човека од греха, јер, ко греши није слободан, макар био под царскомкруном. Јер, каже свети апостол: „Ко греши роб је греху“. Зато се српски народ стално борио за крст часни и слободу златну. То је та златна слобода која нас ослобађа од греха, која нас ослобађа од смрти, која нас ослобађа од ђавола и припрема нас за Царство Христово, за Царство Небеско, тамо где су сви они који су Богу служили, Његово Јеванђеље испуњавали и по Његовим заповестима живели.
Зато, Косово и Видовдан сажимају се у једно Косовско Јеванђеље, једну поруку коју можемо да изразимо у једној краткој реченици. Српски народ је кроз сву своју историју давао све за Христа, а Христа никада ни за шта није давао. То је била та звезда водиља која је водила и Св. кнеза Лазара и све наше претке свете, све Немањиће од Светога Саве и Стевана Немање, па до владике Николаја и оца Јустина, коме је и ова наша катакомба, овај манастир, овде у Барајеву посвећен. Сви су они живели тим Јеванђељем и руководили се њиме, да је Христос центар живота нашега. Зато се све даје и све жртвује, чак и живот, за Христа али Христа не жртвујемо ни за шта.

Тако је било кроз векове, браћо и сестре. Данас није више тако. Данас овај народ добио је вође који су, супротно Светом Кнезу Лазару, изабрали царство земаљско уместо Царства Небескога. Изабрали су Европску Унију, Европу, за које она нема алтернативу и спремни су да њој на жртву пренесу све, чак и Крст часни и слободу свога народа, слободу златну.
Ми данас славимо 624-ти Видовдан од онога првога Видовдана, али данас, односно ове године, Видовдан је наступио 19. априла, ове 2013. године. Где је тај Видовдан одигран? Где је та борба вођена и изгубљена? У Бриселу, браћо и сестре. Тамо смо се борили, не да спасимо Косово него да издамо Косово, да га предамо непријатељима Христовим и непријатељима нашега народа. И, од 19. априла до данас, и од данас убудуће, заклињу се да са тога пута неће скренути. Чак говоре да ове године Видовдан, данашњи дан, Видовдан, када треба да добију неки датум за који се боре, кажу, овај Видовдан први је који доноси радосну вест српскоме народу. Која је то радосна вест? Да нам Европа удели неки тамо датум за наше свето Косово и Метохију, датум који треба да буде почетак преговора да бисмо и ми ступили у Европску Унију, тамо где је европска гробница и гробница свега онога за шта је Свети Кнез Лазар се определио, за шта су се он и наш народ борили кроз векове.

Нема Христа у Европи. Нема Крста часнога у Европи. Нема вечнога живота у Европи. Зато је овај Видовдан данас најтужнији Видовдан за српски народ у нашој историји. Са чим ћемо изаћи пред Светога Кнеза? Чиме ћемо се оправдати пред њим? Када нас буде питао: „Где вам је Крст часни? Јесте се за њега борили, јесте се за њега жртвовали? Где вам је слобода златна? Јесте се борили против греха или сте срљали у грехе и служили њима?“, не знам шта ћемо, као народ, одговорити. Као народ смо сигурно затајили и издали и Светога Кнеза и његове вечне идеале и Косово и Метохију. Појединац можда ће имати неку реч оправдања да каже. То су они који и данас страдају за истину, за Крст часни, за слободу златну, за Христа Господа, за светиње наше, који су спремни, не само да буду гоњени и прогањани, него да и животе своје даду за своју веру православну. Ја мислим и хоћу да верујем да и ви овде данас сабрани спадате у ту малу групу, малу групу исповедника Христових у двадесет првоме веку. Ми се приближујемо и придружујемо данас свим оним мученицима, од Косова преко Јадовна и Јасеновца до најновијих страдања наших у бившој Југославији, а посебно на Косову и Метохији. Данас је, дакле, браћо и сестре, дан који треба да нас пробуди, да нас пробуди својом поруком и својом поуком да пазимо за ким идемо и коме служимо, под којим се барјаком налазимо, да ли под барјаком Светога Кнеза Лазара а то је барјак под којим се бори за те вечне вредности, за Крст часни и слободу златну, или је налазимо под барјаком Вука Бранковића и данашњих многих Бранковића који издају и Косово и наш народ, ма где се он налазио.

Нека би Господ, молитвама Светог Кнеза Лазара, Светог оца Саве и Симеона, светих новомученика и мученика српских, светих владике Николаја и оца Јустина и осталих светитеља из рода нашега, нека би дао целом нашем народу да дође к` себи, да се призову к` себи, да се опамете и да виде који је тај пут који води у Царство Небеско које траје вавек и довека, а који пут нас заводи у такозвано земаљско царство, земаљско благостање и да се определимо за оне идеале за које је наш народ живео вековима, за које је животе полагао и крв проливао, да бисмо и ми били достојни њихови потомци и да би оставили такву поруку и такву поуку нашим млађим поколењима, нашој деци и омладини, јер само тако Срби ће бити и остати светосавски, хрстоносни и богоносни народ, да бисмо сви у Царству Христовоме са свим нашим светитељима и мученицима и свима светим угодницима Божијим славили Оца и Сина и Светога Духа кроз све векове и сву вечност. Амин.

Нека вам је срећан и Богом благословен данашњи празник, браћо и сестре.“

[youtube_sc url=“http://youtu.be/7rqs-SDMd9E“]

[youtube_sc url=“http://youtu.be/eH4o5TBQEfo“]

[youtube_sc url=“http://youtu.be/jbnn09qIaqk“]

[youtube_sc url=“http://youtu.be/JE0bt6q4upY“]

[youtube_sc url=“http://youtu.be/uBBTXuisj40″]

[youtube_sc url=“http://youtu.be/YTYzk3cqMXU“]

[youtube_sc url=“http://youtu.be/mB8YgN7aHt0″]

[youtube_sc url=“http://youtu.be/VhVjvtJws4w“]

[youtube_sc url=“http://youtu.be/nWAdhwPmtLw“]

Повезани чланци

Помозимо мајци и сестри да обиђу гроб србског добровољца у Донбасу

Помозимо мајци и сестри да обиђу гроб србског добровољца у Донбасу

Мајка и сестра хероја Новорусије Владимирова Станимировић спремају се на пут у Донбас 19. марта, како би обишле гроб свога сина и брата, а такође како би упознале његову супругу и дете које је оставио иза себе. Потребна су средства за пут. Помозимо мајци и сестри...

О празнику Хелоувин (Halloween) – Ноћ вештица

О празнику Хелоувин (Halloween) – Ноћ вештица

Сад је доба године када се секуларно друштво у коме живимо припрема за празник Хелоувин (Ноћ вештица). Пошто смо већина нас или однедавно православни или одскора познајемо наше Православље, апсолутно је неопходно да пажљиво размотримо сваки вид нашег учешћа у овом...

Свети Цар Николај Други Романов- Чист пред Богом и народом

Свети Цар Николај Други Романов- Чист пред Богом и народом

''Ако сам ја сметња за срећу Русије и ако ме све друштвене силе које су сада на њеном челу моле да напустим престо, ја сам спреман да то учиним, спреман сам не само да се одрекнем царства, него и да свој живот дам за Отаџбину," говорио је Цар. Последњи руски цар...