СЛУЧАЈ ВЛАДИКЕ ВАСИЛИЈА

“Нема ништа скривено што се неће открити, ни тајно што се неће дознати“ (Мат.10.26)

        Многи су били изненађени још једном афером која ових дана потреса СПЦ, а која се односи на епископа зворничко-тузланског Василија Качавенду. Међутим то је изненађење само за оне који су затварали очи или једноставно нису хтели да виде оно што се одавно догађа. Нажалост има и оних који поред свих изнетих чињеница и даље тврде да то није истина, већ да је све измишљено из разлога јер је епископ Василије био “чувар“ Светог предања. Неки иду тако далеко у заблудама, покушавајући да случај епископа Василија поистовете са случајем епископа Артемија, што је више него болесно и дрско.

      Епископ Василије Качавенда није никакав чувар Светог предања, већ је и сам на својој епархији увео новотарије у служењу Свете Литургије и то још деведесетих година (можда и раније, ми смо то видели крајем деведесетих). На Светим Литургијама су од почетка до краја отворене Двери, нема молитве за оглашене, нема тропара када се читају блаженства, него се само прочитају четири блаженства…Он последњих година учествује на екуменским сусретима у Сарајеву.

Kacavenda

Склоност епископа Василија за противприродни блуд је одавно позната и то је постала “јавна тајна“ не само у његовој епархији него у целој СПЦ. Ми смо сами имали прилике пре неколико година да слушамо сведочанство о наведеној склонисти епископа Василија, једног богослова из Шапца, који је провео око пола година код епископа Василија у манастиру Светог Василија Острошког у Бијељини као искушеник,. Најжалосније што епископ Василије није једини, већ има још клирика на Епархији зворничко-тузланске који упражњавају ове гадости. Такође, епископ Василије се помиње као и сарадник УДБ-е или касније ДБ-а, чије су га структуре и поставили за епископа (као уосталом и још многе епископе) што се упорно прикрива.

Да је нормално стање у СПЦ, односно да они који управљају бродом СПЦ Синод и Сабор, поштују каноне и Устав СПЦ, епископ Василије ако се каје за оно што је чинио, био би рашчињен и као монах Василије послат у манастир под контролу неког искусног и строгог духовника, да кроз покајање спасе своју душу. У случају да се не каје, треба га анатемисати и одлучити од Свете Православне Цркве. На одговорност треба позвати и оне из црквеног клира који су учествовали у том противприродном блуду, односно оне које су му налазили “љубавнике“ (врбовали младе богослове…) и оне који су за то знали, али су прикривали. Све друго био би још један злочин.

sabor_velika

“Тешко свету од саблазни, и да би било боље човеку, да му се објеси камен о врат и да потоне у дубину морску, него да саблазни једног од оних, који верују у њега(Мт 18, 6 – 7).

       Али нажалост од тога нема ништа, јер овај случај који је требало да се нађе на Црквеном суду много година раније, као и остале афере (Пахомије, Константин, Филарет…), које одавно постоје и које су засноване на истинитим чињеницима, али се тек сада покрећу јер треба сменити старе и искориштене епископе новим екуменистичким снагама, енергичним и спремним на потпуну послушност епископу Иринеју Буловићу. Случај  епископа Василија је само врх брега, који ће ускоро да се сруши на СПЦ, а које је диригован од стране епископа Иринеја Буловића и Синода, а која ће саблазнити и онако у грех потонули Србски народ.

Због тога што већина епископа у СПЦ има аферу са којом су уцењени, односно која сваког момента може бити пуштена у јавност, ако то буде потребно епископу Иринеју Буловићу, зато се и догодило да и они који се нису сложили са распињањем епископа Артемија, одједном ућуте и то прихвате као “нормално“. Овакво стање се одавно припремало и то у годинама комунизма, када је много епископа у СПЦ поставила УДБ-а и који су склони свему и свачему, уживању у свим болесним задовољствима овоземаљског живота,  и само се чекао прави моменат да се они искористе. О томе је говорио и о.Тадеј Витовнички, да је Тајна служба и епископе изабирала, њима лојалне, који су били људи без морала и вере и спремни да ураде сваки задатак (злочин). За њих је Господ рекао:“Чувајте се лажних пророка, који вам долазе у одијелу овчијем, а изнутра су вуци грабљиви. По плодовима њиховим познаћете их“(Мт. 7, 15–16).

Народе Србски, не затварај очи и уши пред екуменистичким злом које покушава да уништи СПЦ, већ покајнички и скрушена срца завапи Господу: “Спаси нас, Господе Боже наш, и покупи нас из незнабожаца, да славимо свето име Твоје, да се хвалимо Твојом славом“(Пс.105-47).

Дана 11/24.04.2013. лета Господњег

                   С љубаљу у Господа, верна браћа и сестре у Христу,

              Братство Светог краља Милутина- Шабац

Повезани чланци

Царственост моја мрзи и сматра гнусним то дело (унију)…

Царственост моја мрзи и сматра гнусним то дело (унију)…

Из Пролога за 26. октобар (13. октобар) РАСУЂИВАЊЕ Ништа бедније нема од човека, који у часу беде напусти наду у Бога и прибегне средствима спасавања супротним закону Божјем. Не само да такав човек не успева спасти и поправити свој спољашњи положај, него још и душу...

Екуменистичка олуја Иринеја Гавриловића

Екуменистичка олуја Иринеја Гавриловића

Екуменистичка олуја Патријарха Иринеја, изреченa данас на мосту код Сремске Раче. Prema njegovim rečima, na današnji dan pre 20 godina zločin nad Srbima su počinila braća po veri.  “To su uradila braća s kojima nas vezuje istorija i kultura, braća koja su nam bliska...

Огњен Војводић – Грегоријански глобализам

Огњен Војводић – Грегоријански глобализам

У ери информатике, технолошког напретка космичких размјера, свијету премреженом рачунарским системима, добу биотехнолошког модификовања природе и човјека, програмирања човјекове прошлости и будућности, надања и памћења, стварање гломазног глобалног синкретистичког...