ПРАВИЛНИК РАДА – СТАТУТ ПРАВОСЛАВНЕ НАРОДНЕ ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ БРАТСТВА СВ.КРАЉА МИЛУТИНА

SV-KRALJ-MILUTIN

ПРАВИЛНИК РАДА – СТАТУТ
ПРАВОСЛАВНЕ НАРОДНЕ ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ
БРАТСТВА СВЕТОГ КРАЉА МИЛУТИНА

1.То је заједница Православних хришћана који воле Бога и испуњавају Његове заповести.

2.Заједница признаје Господа Исуса Христа за спаситеља света, а Православну веру као једино спасоносну веру Богом дану. Заједница верује у једну свету, апсолутну и спасоносну ИСТИНУ, која се налази у Господу Исусу Христу и Православној вери.

3. Циљ заједнице је:
1) Очување Православне вере и Светосавља какве смо добили од Светих Отаца.
2) Да помогне духовни и морални препорођај нашег народа и да га свестрано оспособи за живот на земљи: да изврши морални препорођај нашег народа на темељу источно православне вероисповести (догматике), оним начинима који су остали од Светих Отаца, а практиковани у источној православној Цркви. Морално – верски препорођај нашег народа ићи ће троструким правцем:
а) чување православно – моралног осећаја који стоји у народу;
б) исти осећај развијати у пламену светосавску веру;
в) тај светосавски осећај мисионарењем преносити међу неправославне. Да свакога свестрано оспособи за живот на земљи, односи се на културни и социјално – економски прогрес нашег народа. У том смислу ПНХЗ ће развијати и помагаће само националну словенску православну културу и прогрес на основу евангелског морала.
г) Да потпомаже и стоји у вези са свим покретима на овом пољу, не може се простирати на оне покрете и удружења која су противправославног и анационалног (против националног) карактера сем у случају, када су покрети или друштва само хуманог карактера.

4. Чланови ПНХЗ могу бити лица оба пола ма ког звања, занимања и доба узраста. Чланство је редовно и ванредно. У редовно чланство ПНХЗ може ступити без изузетка сваки који, осећајући Православно, пошто се искрено покаје и исповеди код духовних власти, у будуће живи примерним православним морално-верским животом у границама постојећих грађанских закона. У ванредно чланство ПНХЗ може ући сваки који живи поштено и часно и побожно.
Дужности чланова су:
а) да сваког дана обављају редовно домаћу јутарњу и вечерњу молитву прописану молитвеником;
б) да уредно посте среду, петак и четири поста годишње и да се сваког поста причешћују;
в) да редовно, по могућству, посећују недељом и празником богослужења у цркви; свакодневно да се старају и вежбају у ових осам врлина: у послушности, марљивости (вредноћи), умерености, смерности (понизности), расуђивању, трпљењу (стрпљењу), братољубљу и љубави из којих излазе и остале врлине. Исто тако свакодневно, да се клоне од ових осам смртних грехова: непослушности, лењости, неумерености (прождрљивости), гордости, славољубља, гневљивости, блуда и среброљубља, од којих истичу и сво остали греси;
г) Да читају духовне часописе и књиге и да се по њима владају, а романе и друге неморалне свеске и књиге да не читају;
д) Да се клоне пушења дувана и опијања алкохолним пићима;
ђ) Да гаје милосрђе и чине добра дела ближњима;
е) Да у својим кућама намештају православне иконе, кандило и крст;
ж) Да на сваком месту и у свакој прилици истину говоре, право раде и покажу добар пример осталима;
з) Сва места и забаве где се може лако погрешити да избегавају, а тако и све оно чиме се лако упада у грех;
и) Да савесно врше поверене им дужности и у миру да живе, у колико стоји свакога, са свим људима;
ј) Да на сваком месту и у сваком тренутку буду спремни да исповедају Православну веру као наши Свети Оци и да разобличавају лажи (екуменистичке, глобалистичке…). Да буду исповедници вере, Христови ратници спремни и на жртве.
к) Да плаћају чланарину колико сами хоће, а минимално 100 (сто) динара месечно.
Трошкови који настају приликом путовања која се врше у име братства, дужни су сви чланови да помогну према својим могућностима.

Све ове дужности су, по могућству и ванредни чланови да испуњавају. Ако ванредни чланови испуњавају горње дужности прелазе у редовно чланство и могу бити бирани у управне и друге одборе, а све док су ванредни не могу бити чланови управе нити икаквог одбора у братствима ПНХЗ, нити могу учествовати у доношењу било каквих одлука.
Пријем нових чланова: Свако ко живи побожно и часно и спреман је да испуњава савесно и одговорно дужности и обавезе члана ПНХЗ Братства Светог краља Милутина, може постати члан. Одређени период, зависи од кандидата може бити један или више месеци, кандидат се води као ванредни члан и када чланови Управног одбора и духовник братства донесу одлуку да он може попунити приступницу постаје пуноправан члан.
Престанак чланства: Члан ПНХЗ Братства Светог краља Милутина престаје бити сваки ко тумачи Православну веру и Свето Писмо противно учењу Светих Отаца, ко пређе у другу вероисповест, ко постане неуредан и нечасан у животу противно дужностима члана, који је дуже време неактиван у раду братства, ко неоправдано пет пута заредом изостане са молитвених сабрања и који поступа супротно одлукама Управног одбора братства и благослова духовника. Сваки члан који наруши Правилник братства, одлуке Управног одбора и благослове духовника, дужан је да пред члановима Управног одбора и духовником братства образложи своје понашање, на основу чега ће Управни одбор донети одлуку. У случају да члан одбија да образложи своје понашање, биће искључен из братства.

5. Братством руководи Управни одбор братства уз благослов духовника. Управни одбор братства чине: председник, секретар, благајник и четири члана. Све одлуке Управног одбора братства постају пуноважне, ако су донете у присуству најмање четири члана Управног одбора братства и после благослова духовника и оне су обавезујуће за све чланове братства. Управни одбор братства се састаје према потреби, а најмање једном месечно. О свом раду, донетим одлукама и о раду братства Управни одбор братства води записник рада и обавештава чланове братства. Чланови Управног одбора братства се бирају на сабору братства и то већински, ко добије највише гласове од предложених кандидата. Управни одбор из реда својих чланова бира председника, заменика и секретара. Сабор братства кога чине сви чланови (редовни), се заказује најмање три недеље пре дана одржавања.

6. Активности ПНХЗ Братства Светог краља Милутина су:
– Молитвена сабрања – недељом после Свете Литургије у катакомбној Цркви – Свети краљ Милутин у Бадовинцима, чита се акатист Светом краљу Милутину.
– Милосрђе – организујемо према својим могућностима помоћ ближњима.
– Мисионарење – усмена проповед, организовањем духовних предавања (трибине), писменим путем кроз дељење разних духовних поука у виду малог мисионарског билтена “СЛОВО ИСТИНЕ“,
– Објављивањем  саопштења  у  електронским  и  штампаним  медијима,  кроз песму,  аудио и видео снимке  и слично.
– Помоћ у животу катакомбне Цркве Свети краљ Милутин у Бадовинцима.
– Ходочашће-обилажења Православних светиња.

7. Духовник братства је настојатељ катакомбне Цркве у Бадовинцима јеромонах Симеон.

8. Овај правилник-статут је урађен на основу статута ПНХЗ “Основна правила и Уредба Народне Хришћанске Заједнице“ из 1921. лета Господњег кога је благословио тадашњи Патријарх Србски Димитрије, односно највећи део текста је преузет из поменутог статута и допуњен са потребама данашњег времена и места у коме живимо, а које су у потпуности у складу са наведеним статутом.

9. Овај правилник ступа на снагу дана 06.09.2012.године одлуком Управног одбора ПНХЗ братства св.краља Милутина и благословом духовника настојатеља катакомбне цркве у Бадовинцима јеромонаха Симеона.

Дана 24.08/06.09.2012. лета Господњег.
Духовник братства, настојатељ катакомбне Цркве у Бадовинцима јеромонах Симеон

Повезани чланци

Упокојио се у Господу епископ рашко-призренски у егзилу, Г.Г. др Артемије

Упокојио се у Господу епископ рашко-призренски у егзилу, Г.Г. др Артемије

"Добар рат ратовах, трку сврших, веру одржах." 2 Тим. 4. 7. Данас, 21. новембра 2020. године, на празник Сабора Светог Архангела Михаила и шездесету годишњицу од свог монашења, преставио се свом Господу коме је верно служио, Владика Артемије, канонски епископ...

Богом благословено 2017. (7525.) лето Господње.

Богом благословено 2017. (7525.) лето Господње.

Нека Вам Господ подари свако добро, а пре свега духовно и телесно здравље. Да ове године дочекамо да се Србија пробуди из екуменистичко-глобалистичког кошмара и да крене путем који је Господ благословио преко Светог Саве, а којим данас иде Владика Артемије и они који...

Парастос у Бадовинцима

Парастос у Бадовинцима

У суботу 3. децембра 2016.г. са почетком у 9 часова, у Катакомби манастиру Светог краља Милутина, биће одржан парастос за све упокојене чланове Братства и СНО "Срби на окуп" МО Мачва. После парастоса биће исповест. Учинимо што до нас стоји, а остало даће Бог. Од Бога...