„МИР ЈЕ ИСТИ НА СВИМ ЈЕЗИЦИМА“, ЈЕДНА ЈЕ ОД ПОРУКА УЧЕСНИКА


1
У присуству великог броја верских лидера и грађана, ноћас је паљењем свећа и потписивањем „Апела за мир“ свечано завршена Међународна међурелигијска конференција „Наша је будућност живети заједно: Религије и културе у дијалогу“, која је претходна три дана одржавана у Сарајеву.
Уводну реч одржао је италијански министар за интернационалну сарадњу и интеграције и оснивач заједнице Сант’ Егидио Андреа Рикарди. Он је нагласио значај Међурелигијске конференције те се захвалио грађанима Сарајева, властима, нарочито Исламској заједници у БиХ, Православној цркви, Јеврејској заједници и Католичкој цркви.
„Нешто од Сарајева остаје са нама: његов бол и патња“, истакао је Рикарди.
Француски кардинал Роџер Ечгереј подсетио је на своју посету Сарајеву током опсаде града, када је у име папе Ивана Павла II дошао у главни град БиХ.
„Молио сам се петком у џамији, суботом у синагоги, недељом у православној цркви и, затим, у католичкој катедрали“, истакао је кардинал Ечгереј.
На завршној манифестацији поруке су упутиле и верске вође у БиХ, који су се захвалили гостима на организовању Конференције у Сарајеву.
Реис-ул-улема Мустафа еф. Церић је током свог говора нагласио да су „ови људи дошли да пруже подршку народу БиХ“.
„Они показују да је рат лош, а мир добар“, истакао је Церић.
Патријарх Иринеј је подсетио да „жеља за заједничким животом извире из наших душа“.
Кардинал Винко Пуљић се захвалио организаторима Конференције, а Андреи Рикардију уручио поклоне међу којима је било и звоно са ликом Сарајева.
„Европо, загрли ову државу и овај град да буде град мира“, истакао је кардинал Пуљић.
Јеврејски рабин Јаков Финци казао је како је „мир исти на свим језицима“.
Деца која припадају различитим религијама су прочитала текстове у којима су говорили о заједничком миру. Представници свих религија су, потом, запалили свеће на заједничком свећњаку и потписали „Апел за мир“. Тиме су међурелигијски сусрети под називом „Наша је будућност живети заједно: Религије и културе у дијалогу“ завршени.
Сусрети су окупили више од 250 учесника.
http://www.aa.com.tr/ba/balkan/80586–potpisivanjem-apela-za-mir-okoncani-medureligijski-susreti-u-sarajevu
1foto

 

foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8 foto9 foto10 foto11 foto12 foto13 foto14 foto15

Фото: „Слободна Европа“