Чудно у Требињу

05.05.2014. | Мишљења

На највећи и најрадоснији хришћански празник Васкрсења Господа Исуса Христа, православни хришћани Требиња, који су Пасху Господњу прослављали на евхаристијском сабрању у Саборној цркви, присуствовали су својеврсном чуду.

пише Вук Вуковић, 05.05.2014

***

По надахнућу (некаквом), предстојатељ на Литургији, Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, од својих свештеника је захтевао да се у олтар најпре уведу деца (дечаци и девојчице), а потом и одрасли мирјани (и мушкарци и жене).

Свештеници су буквално терали жене да уђу у олтар, што је било прилично непријатно и за једне и за друге, а Епископ их је лично причешћивао све, и децу и одрасле, иза Часне трапезе.

Збуњени и зачуђени свештеници су објашњавали још збуњенијем и зачуђенијем народу како је то што се чини иначе древни обичај у Грчкој – посебно да жене улазе у олтар!?

Мало је рећи да је, након овог чуда, народ био саблажњен и уплашен, а какво ли ће наредно „надахнуће“ доживети епископски „Мурињо“, остаје да се види.

    Канон 69. Петошестог Васељенског Сабора
    Није дозвољено никоме из реда мирјана да улази у Свети Олтар…

    Правило 19. Лаодикијског Сабора
    … Само је свештеним лицима допуштено да улазе у Олтар и причешћују се тамо.

    Правило 44. Лаодикијског Сабора
    Да жене не треба да улазе у Олтар.

Фотографије преузете са сајта епархије захумско-херцеговачке:
http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/?p=12352

Извор: novinar.de
http://www.novinar.de/2014/05/05/cudo-u-trebinju.html

Повезани чланци

Васкрс у Бадовинцима и Други дан Васкрса – Беседа владике Максима

Васкрс у Бадовинцима и Други дан Васкрса – Беседа владике Максима

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе! https://www.youtube.com/watch?v=byB1Uo9Thzc На Други дан Васкрса, Свету Архијересјку Литургију је служио Његово Преосвештенство хорепископ новобрдски и панонски Господин Максим. После службе је уприличена трпеза љубави за све...

Гучевска Литија 2017.

Гучевска Литија 2017.

Дана 02.09.2017. лета Господњег, од Бање Ковиљаче до спомен костурнице на Гучеву, биће одржана Литија поводом Гучевске битке, у славу и хвалу Господу и част и пошту нашим часним прецима, који су дали своје животе у Првом светском рату за Крст Часни и слободу златну....

На многаја љета оче Симеоне! Празник Св. Симеона Мироточивог у Бадовинцима

На многаја љета оче Симеоне! Празник Св. Симеона Мироточивог у Бадовинцима

Драги оче Симеоне, Срећна Вам слава и имендан! Да Вас Господ укрепи молитвама Вашег небеског заштитника Св.Симеона Мироточивог, да под окриљем и омофором нашег владике Артемија и даље нашу Православну веру чувате и од јеретика браните и да од Бога Вам поверену духовну...