Да останемо уз истину и Србију по сваку цену (ВИДЕО)

О позиву на изборе на Косову и Метохији који је, у ствари, позив на издају Србије. О борби за истину и очување државе Србије, о лажном аргументу “Албанац градоначелник у Косовској Митровици” и вредностима које Срби данас на Косову и Метохији бране, говори на протосинђел Евтимије са којим смо, за портал Новинар.Де разговарали на светог Димитрија.

Припремио: Иван Максимовић / 15.11.2013.

***

Свети великомученик Димитрије прослављен је у петак, 8 новембра. Између осталог, он је и заштитник града Косовске Митровице која га прославља као своју крсну славу. Ове године, у Литији којом је празник обележен у овом граду, учешће су узели углавном они који се не ослањају на помоћ овог светитеља већ као светионик виде Брисел. На сву муку и страдање овдашњих Срба, осим представника државне власти и црквена власт је српски народ позвала да на изборе изађу и тако се одрекну своје државе. Комунисти и Екуменисти данас су у заједничкој мисији – потпуном уништењу српског народа зарад личне овоземаљске, привремене и пролазне добити.

Божјом милошћу, није све тако црно. У суседној општини Звечан, у селу Жеровница, светосавска катакомба поштује и чува црквене каноне а кроз њих и српску државу, народ и душе које су им поверене. Део народа који не дозвољава да буде обмањен лажима оних чија су дела рекла све о њима, остао је привржен Православљу и на том ће путу истрајати, по ономе што овде видимо. Никада, до данас, није било случаја у Србији да представници црквене власти буду заговорници напуштања православних канона и потчивања јеретицима а представници световне власти буду рушилаци Уставног поретка земље који прихватају капитулацију. И једни идруги разним преварама и лажима, подједнако гурају народ у непостојећу државу како би га натерали да прихвати издају коју су они починили.

За портал Новинар.Де разговарамо са настојатељем катакомбног храма св. Сава, протосинђелом Евтимијем кога смо питали како да духом разумемо ситуацију у којој се српски народ нашао.

“Ми смо сви названи хришћанима, по Господу Христу, Богу нашему и то нам је заједничко име. А Митровчани имају још једно име везано за хришћанство – светог великомученика Димитрија. То је, заиста, велика част да се има такво име. По предању он је ходио овим крајевима и познато је да је би војвода цара земаљског али оно што га је прославило и дан данас је на небу, пред Богом, светим ангелима и светитељима Божијим, то је да је он пре свега војвода Небеског Цара.” објашњава нам отац Евтимије. Осврћући се на тренутна дешавања неизбежно је било поменути шиптарске изборе на КиМ за које о. Евтимије каже да ст “избори лажне државе и самим тим, ми хришћани, не би требало да обраћамо пажњу на то”. То је позив на издају Србије на овом простору и њено укидање а они који су “на тим листама, они су за жаљење као и они који их подржавају” каже о. Евтимије.

[youtube_sc url=“http://www.youtube.com/watch?v=FJLfrIgkmBQ“]

Након неуспелих убеђивања да српски народ изађе на лажне изборе, државна власт се досетила новог начина застрашивања. Уцене страхом видљиве су наговештајима да би градоначелник Косовске Митровице, ако Срби опет бојкотују изборе, могао да буде Албанац.

О таквом аргументу протосинђел Евтимије мисли да је “боље да на север Косова дође Албанац на власт јер би то онда била нелегитимна и исфорсирана лаж. Али то није циљ ни шиптара ни Међународне заједнице, њима је циљ да Срби прихвате независно Косово. Зато је боље да и Албанац дође на власт него да Срби признају независно Косово”. О истрајавању у одбрани Косова о. Евтимије говори кроз пример св. Јована Крститеља, највећег рођеног од жене, онога који је Господа Крстио и кога су анђели Божији хранили цео живот у пустињи а који је пострадао “само зато што је изобличавао незаконити брак Ирода и Иродијаде. У наставку помиње и пример св. Јована Златоустог, који је написао Литургију и коме је апостол Павле на уши говорио речи Божије и преносио му свемудрост а који је, опет, пострадао јер је бранио виноград једне удовице кога је моћна царица Евдоксија желела да преотме. “Један од највећих светитеља Православља, пострадао је, био протеран са катедре, рашчињен и протеран у изгнанство само зато што је бранио виноград једне удовице. Када упоредимо виноград једне удовице видимо да је то ништа наспрам онога што је свето Косово, “виноград” светога Саве, “виноград” светог кнеза Лазара, српско Косово. То је оно што треба да бранимо по сваку цену и ту нема повлачења. Зато ћовек треба да буде спреман и да пострада било како само да остане уз истину, уз Бога и ту нема одступања” између осталога је рекао о. Евтимије.

После свега можемо само да благодаримо Богу што нас, упркос нашим нехајањем за Његове речи и уздање у Њега, није оставио у потпуности већ је и даље остао уз нас. Свако ко жели да истински буде слободан нека се на прави начин обрати Господу и Он ће га својом истином ослободити и окрепити за даљу борбу. Многи знају шта се дешава али су услед притисака попустили. Имајући у виду сав прогон кога је верно монаштво епархије рашко-призренске претрпело ми данас знамо од кога да тражимо савет и кога да послушамо да би остали на правом путу и тако сачували и веру и државу.

 

Стални дописник портала Новинар.Де

Иван Максимовић, Косовска Митровица

www.novinar.de

Повезани чланци

Помозимо мајци и сестри да обиђу гроб србског добровољца у Донбасу

Помозимо мајци и сестри да обиђу гроб србског добровољца у Донбасу

Мајка и сестра хероја Новорусије Владимирова Станимировић спремају се на пут у Донбас 19. марта, како би обишле гроб свога сина и брата, а такође како би упознале његову супругу и дете које је оставио иза себе. Потребна су средства за пут. Помозимо мајци и сестри...

О празнику Хелоувин (Halloween) – Ноћ вештица

О празнику Хелоувин (Halloween) – Ноћ вештица

Сад је доба године када се секуларно друштво у коме живимо припрема за празник Хелоувин (Ноћ вештица). Пошто смо већина нас или однедавно православни или одскора познајемо наше Православље, апсолутно је неопходно да пажљиво размотримо сваки вид нашег учешћа у овом...

Свети Цар Николај Други Романов- Чист пред Богом и народом

Свети Цар Николај Други Романов- Чист пред Богом и народом

''Ако сам ја сметња за срећу Русије и ако ме све друштвене силе које су сада на њеном челу моле да напустим престо, ја сам спреман да то учиним, спреман сам не само да се одрекнем царства, него и да свој живот дам за Отаџбину," говорио је Цар. Последњи руски цар...