И СВЕШТЕНИЦА У ПРАВОСЛАВНОЈ ЛИТИЈИ СА ПАТРИЈАРХОМ ЕКУМЕНИСТОМ

 

“Једино желим и саветујем да јеретицима као јеретицима не треба помагати на подршку њиховог безумног веровања, него ту треба бити оштар и непомирљив. Јер ја не називам љубављу него човекомржњом и отпадањем од Божанске љубави кад неко потпомаже јеретичку заблуду, на већу пропаст оних људи који се држе те заблуде.”Свети Максим Исповедник

 

У склопу прославе Миланског едикта, јуче 22.09.2013. је одржана литија у Сремској Митровици, коју је предводио патријарх Иринеј, заједно са Епископима сремским Василијем, бачким Иринејем и осјечко-пољским Лукијаном, уз присуство монаштва и свештенства Епархије сремске и Архиепископије београдско-карловачке.

И овог пута литија није могла да прође без инославних, па су тако учешће узели и представници римокатоличке верске заједнице и евангелистичке заједнице, што није сметало ни духовницима СПЦ, међу којима је, између осталих, био и о.Стефан из Велике Ремете и бивши ректор Карловачке богословије Душан Петровић.

О.Стефан је још један духовник чије речи и дела се не слажу!

 Епископ сремски Василије, у својој уводној беседи, замолио је патријарха да благослови све присутне, не само православно свештенство, монаштво и народ, већ и “представнике других верских заједница” који су били присутни.

Патријарх Иринеј је истакао да су у данашње време “светиње за које се морамо борити светиња људског живота, светиња брака и светиња породице”. То можда и не би звучало чудно, да се међу представницима инославних нису нашли и они чији поједини огранци заговарају истополне бракове.

 Евангелистичка “свештеница” на литији

 Евангелистичка “црква” је суштински протестантска деноминација настала од лутерана-методиста. Своју веру заснивају искључиво на Библији, а веру шире “властитим сведочењем”. Словачка евангелистичка заједница у Србији има 25 свештеника, међу којима је и 5 жена. Оно што је карактеристично за протестантске деноминације је то да признају Дјеву Марију као мајку Господа Христа, али сматрају да је непримерено давати јој било какве почасти. Веома су активни у екуменистичком покрету, а њихова верска заједница је чланица Светског савета цркава.

Овом приликом свештеница и свештеници ове верске заједнице били су смештени у дефилеу у друштву свештеника без одежди, а непосредно испред епископа СПЦ. Занимљиво је да се на снимку литије који је објављен на ју-тјубу у 12. минуту јасно чује како један од свештеника забрањује да се снима литија речима:“Ацко, не можеш да сликаш, извини, забрањено је,” што, очигледно, сниматељ није послушао.

liti

На овом догађају учествовали су духовници за које се донедавно сматрало да су против јереси екуменизма, отац Душан Петровић, отац Доситеј из Гргетега и отац Кристо Алексић…

Послушајмо како је некада говорио један од учесника овог догађаја, отац Душан. Ову беседу је изговорио у време прогона епископа Артемија у манастир Шишатовац. После беседе и догађаја у Дубоком Потоку је о. Душан потписао јавно “покајање” Синоду због својих речи. Зар не личи овакво “покајање” на догађаје из половине двадесетог века, када су се многи одрицали својих сродника и пријатеља свештеника да би угодили комунистичком режиму и када је многима, управо, “поломљена кичма”. Очигледно је да неман екуменизма није задовољна ни пасивним односом свештенства према њој, већ тражи и активно учешће свих верних. У њој се учествује или срцем или ради додворавања или због уплашености:

[youtube_sc url=“http://www.youtube.com/watch?v=wheHdgqFggw“]

45. правило Св. Апостола

– Епископ, или презвитер, или ђакон, који се са јеретицима само и молио буде, нека се одлучи ако им пак допусти, као клирицима, да што раде, нека се свргне.

 

Припремила екипа ФБ странице “Православље живот вечни”

Повезани чланци

Царственост моја мрзи и сматра гнусним то дело (унију)…

Царственост моја мрзи и сматра гнусним то дело (унију)…

Из Пролога за 26. октобар (13. октобар) РАСУЂИВАЊЕ Ништа бедније нема од човека, који у часу беде напусти наду у Бога и прибегне средствима спасавања супротним закону Божјем. Не само да такав човек не успева спасти и поправити свој спољашњи положај, него још и душу...

Екуменистичка олуја Иринеја Гавриловића

Екуменистичка олуја Иринеја Гавриловића

Екуменистичка олуја Патријарха Иринеја, изреченa данас на мосту код Сремске Раче. Prema njegovim rečima, na današnji dan pre 20 godina zločin nad Srbima su počinila braća po veri.  “To su uradila braća s kojima nas vezuje istorija i kultura, braća koja su nam bliska...

Огњен Војводић – Грегоријански глобализам

Огњен Војводић – Грегоријански глобализам

У ери информатике, технолошког напретка космичких размјера, свијету премреженом рачунарским системима, добу биотехнолошког модификовања природе и човјека, програмирања човјекове прошлости и будућности, надања и памћења, стварање гломазног глобалног синкретистичког...